Koje vještine staviti u životopis?

Pisanje životopisa često se može činiti kao zastrašujuć i, priznajmo, dosadan zadatak. Svima je potreban, no nisu li svi životopisi manje-više isti? Nabrajanje našeg iskustva, naših kvalifikacija i ključnih vještina može nam se doimati kao da se pokušavamo prodati, ali nam u isto vrijeme može biti teško komunicirati tko smo mi doista – koje su to stvari koje nas čine jedinstvenima, zanimljivima i najboljim kandidatom za posao!>

Teške vještine i meke vještine

Dobar početak u pripremi pisanja životopisa može biti običan komad papira na kojem ćete povući crtu po sredini te napraviti dva stupca u koja ćete upisati "teške vještine" i "meke vještine". Ta vam dva stupca mogu pomoći u pregledu onoga što vas čini vama i čini dobro polazište pri pisanju vašeg životopisa. No, što su teške i meke vještine?

Rijetko ćete vidjeti oglase za posao u kojima se traži ili/ili kada su u pitanju ove vještine jer poslodavci uglavnom traže kombinacije obiju vještina. Teške vještine tj. hard skills su one vještine koje su aktivno naučene kroz obrazovanje ili iskustvo i one su specifične za potrebe posla. Meke vještine ili soft skills su univerzalne i predstavljaju one vještine koje će biti važne za gotovo svaki posao. One su više odnosne i orijentirane na osobnost. Želite li neke primjere?

Teške su vještine vrlo raznolike i u potpunosti ovise o vašem prethodnom obrazovanju i zaposlenju. Mogu uključivati vještine kao što su kodiranje, poznavanje jezika, vodoinstalaterstvo, grafički dizajn, industrijsko inženjerstvo, aranžiranje, poučavanje... Mogućnosti su beskrajne. Razmislite o svom obrazovanju i karijeri. Koje su vaše kvalifikacije, imate li odgovarajuće diplome ili certifikate? Koje ste vještine naučili za obavljanje određenih poslova? Odgovaranje na ova pitanja trebalo bi vam pomoći u shvaćanju koje su vaše teške vještine.

Meke vještine je često teže objasniti i komunicirati jer za njih vjerojatno nemate kvalifikacije. Također se mogu smatrati „interpersonalnim vještinama“ – u njih se ubrajaju vještine poput timskog rada, empatije, sposobnost vodstva, dobre komunikacijske vještine i predanost. Kako biste shvatili svoje prednosti u mekim vještinama pokušajte razmotriti jeste li i na koji način bili pozitivan dio radnog tima ili klase, a ne konkretne stvari koje ste radili. Jeste li dobro slušali svoje kolege? Jeste li bili simpatični klijentima? Jesu li vas članovi tima smatrali pristupačnim?

Vratimo se sada tom papiru te ispod svakog stupca zapišite sve što vam padne na pamet. Ne morate biti stručnjak za ono što pišete. Jednostavno morate moći opravdati zašto to smatrate vještinom i znati koje su ključne vještine.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Koje vještine trebam staviti u životopis?

Ovo je pitanje za milijun dolara! Čime će poslodavci biti impresionirani? Što će ih natjerati da zakolutaju očima? Što možete napisati da vas zapamte između svih ostalih kandidata? Koje su to dobre vještine koje svaki potencijalni zaposlenik trebao imati?

Točne vještine za CV će, naravno, ovisiti o poslu za koji se prijavljujete. Započnite pomnim proučavanjem opisa posla i provjerite koje se ključne vještine izričito traže. Upravo su to vještine na koje ćete pokušati privući pozornost. Možda će vam biti korisno uzeti olovku i papir te ručno označiti vještine navedene u opisu posla ili ih popisati. Potom ih svakako navedite u svom životopisu. Ne lažite – ako ne znate jahati, nemojte govoriti da znate! Ali naglasite potrebne vještine koje imate i spomenite želju za učenjem onoga što nemate.

Uz svoje teške i meke vještine, razmislite o prenosivim vještinama. Ovo su dobre vještine koje će vjerojatno biti korisne u mnogim poslovima: poznavanje rada na računalu, upravljanje rokovima, vještine pisanja i razumijevanja te osnovna matematička pismenost... samo su neki od primjera. Ponovno, dobro razmislite o onome što posao zahtijeva: ako se prijavljujete za mjesto dadilje, možda su digitalne vještine i informatička pismenost nebitni, ali bi vaši poslodavci mogli biti zadovoljni ako pročitaju da imate organizacijske vještine.

Kako dokazati svoje vještine?

Naravno, uspješno pisanje vještina za CV je više od jednostavnog nabrajanja vještina koje posjedujete. Morate ih postaviti unutar konteksta koji pokazuje kako ste naučili vještinu i/ili kako ste je koristili. Na primjer, ako želite reći da govorite njemački, napišite koju kvalifikaciju posjedujete ili kako ste naučili govoriti taj jezik i, ako je moguće, navedite primjer kada vam je to korištenje pomoglo u profesionalnom smislu (npr. „Mogao sam preuzeti klijente koji govore njemački“).

Na internetu možete pronaći različite predloške CV-a koji mogu savjetovati različite načine organiziranja vašeg životopisa. Neki predlažu kronološku organizaciju, počevši od vašeg najnovijeg iskustva. Drugi predlažu organiziranje prema relevantnosti za željeno radno mjesto. Bilo koja opcija može biti dobra, ali koju ćete odabrati može donekle ovisiti o vašim okolnostima. Ako ste zaposleni već 25 godina i imate široko i raznoliko iskustvo, možda ćete neke stvari odlučiti izostaviti. Ako se prijavljujete za posao odvjetnika za ljudska prava, vjerojatno možete preskočiti ljeto koje ste proveli radeći kao student u kafiću (iako se nikad ne možete znati! Neki su ljudi izvrsni u povezivanju naizgled nepovezanih područja).

S druge strane, ako ste student koji je tek diplomirao, vjerojatno nemate puno iskustva iza sebe. U ovom slučaju poslodavce će zanimati što ste sve radili kako bi stekli dojam kakva ste osoba. Čak i ako se prijavljujete za pripravništvo u računovodstvenoj tvrtki, možda će ih zanimati da ste dvije godine čuvali djecu istoj obitelji, jednostavno zato što to pokazuje predanost.

Postoji mnogo različitih načina oblikovanja životopisa i dobra je ideja pregledati predloške kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Koje vještine poslodavci traže?

Kao što je već spomenuto, ako se prijavljujete za određeno radno mjesto, bitno je pažljivo pogledati opis posla i provjeriti koje se vještine izričito traže. Međutim, možda neće uvijek biti tako jednostavno. Možda promišljeno šaljete svoj životopis mnogim tvrtkama s nizom fokusa. Možda postavljate CV na otvorenu stranicu za traženje posla kako bi ga potencijalni poslodavci mogli pronaći.

Ako je to slučaj, razmislite o onome što najviše želite reći o sebi. Ako očajno želite pronaći plaćeni posao kao pisac, pobrinite se da istaknete vaše vještine koje su bitne za to: pisanje za studentske novine, pisanje osobnoga bloga, kolumna koju ste napisali za novine u svom rodnom gradu. Ako želite stvari držati otvorenijima, možda bi bilo bolje ukratko navesti obrazovanje i radno iskustvo, usredotočujući se na meke i prenosive vještine te na vašu želju za učenjem.

Završno, ako poznajete nekoga iz područja u koje želite ući ili nekoga tko se bavi životopisima (npr. nekoga iz ljudskih potencijala ili administracije), tada može biti iznimno korisno pitati ih za savjet. Koje su stvari koje im se doista ističu? Što je nebitno? Zanimaju li ih više vaše teške ili meke vještine?

Ključni savjeti za odjeljak o vještinama u vašem životopisu

Preporučljivo je staviti vještine u svoj CV. Međutim, način na koji to radite jednako je važan. Ako navedene vještine nisu relevantne za prijavu ili su previše općenite, neće vam pomoći u pozivu na razgovor za posao. Obratite pažnju na sljedeće savjete;

  • Pažljivo proučite opis posla prije nego počnete raditi na dijelu o vještinama u svom životopisu. Pitajte se: koje su minimalne vještine potrebne za ovaj posao? Koje će vam druge vještine pomoći da budete uspješni u ovoj ulozi? Koje su najvažnije vještine? Pokušajte prema tome poredati svoje vještine.
  • Teške, specifične vještine za posao mogu se smatrati potrebnim minimumom za kandidate. Kako bi prošao prvu selekciju, kandidat mora posjedovati ove vještine (npr. vozač mora znati voziti, programer mora znati određene programske jezike). Meke vještine su prostor u kojemu kandidat može pokazati kako se razlikuje od ostalih. Posjedovanje dobrih komunikacijskih ili suradničkih vještina, na primjer, učinit će vas boljim kolegom za rad.
  • Pokušajte biti što konkretniji; umjesto da samo spominjete računalne vještine, bolje bi bilo spomenuti da ste, na primjer, iskusni u izradi prezentacija, radu s velikim Microsoft Excel datotekama ili razumijevanju HTML-a.
  • Budite spremni navesti primjere tijekom razgovora za posao za specifične vještine koje ste spomenuli u životopisu. Svatko može navesti vještinu, ali morate moći pokazati vještinu na primjeru iz stvarnog života.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća