Kako napisati inženjerski CV

Ako ste ambiciozni i uživate u rješavanju stvarnih problema, tada bi karijera inženjera mogla biti baš za vas. Nevisno o tome jeste li iskusan inženjer ili tek započinjete svoju karijeru, ovaj vodič za pisanje životopisa će vam pokazati kako napisati inženjerski CV te dati savjete koji će vam pomoći dobiti više poziva za razgovor za posao.

Inženjerstvo je vrlo širok pojam koje uključuje profesije u nastavku, kao i brojne druge:

  • strojarstvo
  • građevinarstvo
  • elektrotehnika
  • softversko inženjerstvo ili računalno inženjerstvo
  • mrežno inženjerstvo
  • industrijsko inženjerstvo
  • kemijsko inženjerstvo
  • astronautika
  • zvučno inženjerstvo

Ovaj će vam članak koristiti ako ste već čitali o primjerima inženjerskih životopisa, ali još uvijek trebate praktične korake kako biste napravili finalni proizvod. U njemu su navedene razlike među pisanjem početničkog životopisa i pisanja za iskusnog profesionalca. Sadrži i primjer životopisa inženjera strojarstva te stručne savjete o izboru riječi, formatu i strukturi svakog odjeljka.

Izradite svoj profesionalni CV sada

Postupak pisanja životopisa: gdje početi?

Neovisno o vašem iskustvu, izazovno je sastaviti CV koji se ističe u masi kandidata. CV je u pravilu najtraženiji karijerni dokument koji vam je potreban kada tražite posao, zbog čega trebate koristiti prave alate i tehnike. U današnjem svijetu, izgled je važan, ali uz njega treba razmotriti i druge čimbenike. To su sadržaj, strategija pisanja, format i drugi dokumenti vezani uz vašu karijeru. Na kraju, osnovni odjeljci životopisa obično navode vaše relevantno radno iskustvo, obrazovanje i ključne vještine koje su usmjerene na vaše karijerne ciljeve i vezane uz njih. Naš primjer životopisa inženjera strojarstva daje stvarni uvid u korišenje ovih savjeta kako biste postigli maksimalan učinak.

Više savjeta možete pronaći u članku kako poboljšati svoj CV.

Iako svaki odjeljak životopisa traži jedinstvenu strategiju pisanja, format životopisa inženjera ima istu strukturu. Dakle, ako ste spremni naučiti kako napisati CV za inženjera, krenimo.

Osnovni CV za inženjera

Usprkos različitim specijalnostima na području inženjerstva, svaki CV bi trebao slijediti sličan pristup pisanju. Vaše informacije koje ste uvrstili u CV trebaju biti prilagođene kako bi odgovarale konkretnim zahtjevima. No, pisanje životopisa treba slijediti strukturu i plan kako biste posložili sadržaj. Savjetujemo vam da napravite dokument u Wordu ili na Googleu sa svim podacima vezanima uz vašu karijeru. Ovo će biti vaš osnovni CV ili radni dokument u kojem možete navesti sve odjeljke, dodavati i uređivati sadržaj, ali ga i formatirati ako ne koristite predložak životopisa za inženjera strojarstva.

Savjet stručnjaka 

CVMaker vam savjetuje da vodite evidenciju o svim svojim postignućima i svakodnevnim zaduženjima na svakom radnom mjestu. Kada ažurirate svoj CV bit će vam lakše referencirati se na ovaj dokument kako se biste svega prisjetili.

CV za konkretan posao inženjera

Karijera u inženjerstvu je zahtjevan put, trebate istražiti određeno područje inženjerstva. Kada prilagođavate svoj CV određenom radnom mjestu, pogledajte svoje istraživanje ili provedite novo o radnom mjestu koje vas zanima kako biste bili sigurni da koristite ispravne ključne riječi i vještine koje su i relevantne i točne. Možda se čini da izrada životopisa za konkretan posao uzima više vremena, ali sigurno ćete više postići sa životopisom koji je dobro napisan i prilagođen konkretnom poslu.

Primjer životopisa inženjera

Životopis za inženjeraprimjer

Preuzmite ovaj životopis inženjera

Mirko je iskusan inženjer strojarstva s pet godina iskustva u rješavanju kompleksnih, stvarnih problema pomoću inovativnog tehničkog projektiranja. On na kreativan način rješava probleme i u potrazi je za novim izazovom. Mirko se odlučio za obrazac Stanford, jednostavan i moderan inženjerski CV.

Što uvrstiti u inženjerski CV? Savjeti i primjeri

Svakom je inženjeru jasno zašto je plan važan. Neovisno o volumenu ili veličini projekta, najbolji inženjeri uzmu vremena za analizu ciljeva, prepreka, budžeta i sve druge varijable prije početka. Srećom, pisanje inženjerskog životopisa je relativno jednostavno.

Istina je da je veličina ili volumen projekta nebitan kada određujete strukturu svojeg životpisa. Primjer životopisa inženjera u ovom članku je odličan primjer onih obaveznih odjeljaka koje ćete imati kod svake profesije. Uzmite si vremena i pogledajte ovaj primjer životopisa inženjera strojarstva, a posebnu pažnju obratite na izgled, stil i kreativna jezična rješenja koja smo koristili kako bismo istaknuli vještine, iskustvo, ali i inženjerski žargon.

Kada odlučujete koji ćete format ili predložak životopisa koristiti za inženjerski CV, stručnjaci u CVMakeru preporučuju da se odlučite za transparentan i dobro strukturiran izgled i da izbjegavate predloške s puno grafičkih elemenata. Na kraju, osnovni cilj životopisa jest prikazati informacije koje su važne za posao. Postoje određeni željeni i opcionalni odjeljci u životopisu. Nakon što ste popunili svoj CV za konkretan posao odgovarajućim informacijama, pažljivo razmotrite koje bi još dodatne informacije bilo korisno uključiti. Više informacija dostupno je u članku kako napisati dobar CV.

Izradite svoj profesionalni CV sada

Kako napisati osobni profil za CV inženjera

Osobni profil ili dio o meni u životopisu inženjera je pisana izjava koja ističe vašu prijavu te informacije iz vašeg životopisa i motivacijskog pisma. Dobar osobni profil može sadržavati vašu titulu, iskustvo, karijerne ciljeve i meke vještine koje su prilagođene poslu na koji ciljate. To je odlična mogućnost da date informacije koje bi mogle privući pažnju čitatelja, softverskih sustava za praćanje prijava te, nadamo se, zanimanje stručnjaka za zapošljavanje.

Najbolji način za strukturiranje ovog dijela jest da zapišete sve tvrde i meke vještine koje su nužne vrhunskim inženjerima u svoj osnovni životopis.

Ako želite saznati više, pročitajte naš članak o osobnom profilu.

Primjeri osobnih profila za inženjere

Inženjer početnik: Nedavno diplomirani inženjer strojarstva s magisterijem na području konstrukcija i upravljanja motorima. Kreativan u rješavanju problema, spreman na suradnju s timovima i ključnim dionicima u cilju prikupljanja zahtjeva i određivanja zadataka. Posjeduje izražene vještine vezane uz rješavanje problema, istraživanje i analizu. Brzo uči, vješto održava pozitivne odnose i dobro surađuje u timu, a istovremeno isporučuje zadatke na vrijeme i pridržava se standarda kontrole visoke kvalitete.

Primijetit ćete da je u prvoj rečenici iskazao interes za prijavu za konretan posao. Ovo daje još jedan konkretan primjer da je posvećen detaljima. Dodatni trud koji će pokazati da je takav tip personalizacije prva stvar koja je istaknuti vaš životopis među svim kandidatima. U nastavku, primijetit ćete nedavno završeno obrazovanje, trenutačne certifikate, kao i meke vještine relevantne uz industriju i posao. Na kraju, ostatak njegovog životopisa pokazuje njegove interpersonalne vještine koje ga čine izvrsnim zaposlenikom i članom tima.

A sada ćemo vam pokazati iskusnog kandidata. Primijetit ćete da je prva rečenica ista. No, pokazuje prethodno radno iskutvo i ključna postignuća, umjesto da se fokusira na obrazovanje i certifikate. Završava sažetak životopisa isticanjem svojih interpersonalnih vještina, isto kao i u primjeru početnika.

CV iskusnog inženjera: Ambiciozan programer s više od 10 godina iskustva u cijelom životnom ciklusu razvoja softvera (SDLC), uključujući dizajn, implementaciju i testiranje. Utjecajan timski igrač, brzo uči i vješt u održavanju pozitivih društvenih odnosa i poznat po kvalitetnoj timskoj suradnji, dok istovremeno obavlja zadatke na vrijeme i pridržava se standarda visoke kvalitete. Rješava probleme na kreativan način i ima iskustva u izradi visokokvalitetnog koda koji je čist, skalabilan i ponovno iskoristiv.

Uvijek se preporučuje da pišete svoj CV poslovnim tonom. Isto tako, preporučujemo da vaš osobni profil sadrži najviše 150 riječi. Pročitajte ga naglas nekoliko puta kako biste bili sigurni da zvuči prirodno.

Koje vještine uvrstiti u CV inženjera?

Inženjer može imati mnogo osobina, ali ono što je zajedničko većini inženjera su tehničke i analitičke vještine, posvećenost detaljima te nezasitna znatiželja da se napravi nešto novo. Kada trebate dodati vještine u CV inženjera, to je prilično jednostavno. Vještine u životopisu trebaju biti izbalansirane među tvrdim, mekim i prenosivim vještinama. U nekim slučajevima, kada je u pitanju inženjerstvo, trebate razjasniti tehničke vještine kao što su softver i alati. Za više informacija pogledajte članak o vještinama>.

Tvrde se vještine najčešće stječu pomoću obrazovanja, škole ili radnog iskustva i obično ih je moguće dokazati. Meke se vještine odnose na crte karaktera, interpersonalne vještine i profesionalne atribute koje se razvijaju i poboljšavaju u vašem svakodnevnom životu. Prenosiva se vještina može kategorizirati kao tvrda, meka, a čak i tehnička vještina, kao što je određen program ili alat.

Primjeri tvrdih vještina

  • Upravljanje projektima na agilan način
  • Vođenje gradilišta
  • Softver CAD/AutoCAD
  • Upravljanje procesima
  • Napredna fizika
  • Strukturalna analiza

Primjeri mekih vještina

  • Rješavanje problema
  • Kritičko razmišljanje
  • Posvećenost detaljima
  • Suradnja
  • Upravljanje vremenom
  • Komunikacija

Primjeri prenosivih vještina

  • Analitičke vještine
  • Prilagodljivost
  • Vođenje intervjua
  • Timski rad
  • Javno govorenje
  • Budžetiranje

Primjeri tehičkih vještina

  • SolidWorks
  • Fusion 360
  • Autodesk Inventor
  • AutoCAD
  • MATLAB
  • Jira i Confluence

Radno iskustvo u životopisu inženjera: kako ga uvrstiti sa savjetima i primjerima

Radno iskustvo treba odgovarati onome što ste naveli u svojoj prijavi. Ovako ćete osigurati uniformnost, što pokazuje iskrenost i transparentnost. Predlažemo da navedete najnovije projekte relevantne uz poziciju koju tražite. No, prije nego što odaberete svoje prethodne poslove, prvo pogledajte opis posla kako biste bili sigurni da imate radno iskustvo koje se traži. Pogledajte naše savjete o tome kako napisati CV kada nemate iskustva ako mijenjate karijeru ili nemate radnog iskustva.

CVMaker preporučuje navođenje vašeg iskustva u obrnuto kronološkom redoslijedu (tj., od sadašnjeg do najstarijeg). Napišite naziv kompanije, datume zaposlenja i lokaciju, a razlikujte zaduženja i ključna postignuća. Ovo će pokazati vaše praktično radno iskustvo, posebno ako traže nekoga s iskustvom poput vašeg. Za više informacija pogledajte blog o radnom iskustvu u životopisu.

Kako navesti obrazovanje u životopisu inženjera

Iako mnogi tražitelji posla smatraju da trebaju navesti sve svoje obrazovanje, od osnovne škole do doktorata, činjenica je da poslodavce zanima samo najviša razina koju ste završili. Imajte na umu da obrazovanje može biti formalno i neformalno. Na primjer, danas su brojni softverski inženjeri samouki uz pomoć obrazovnih programa ili drugih online tečajeva.

No, kako biste postali kvalificirani inženjer, morate završiti fakultet ili sličnu obrazovnu ustanovu. Ako ste student inženjerstva koji ima malo radnog iskustva ili ga uopće nema, tada neka fokus vašeg životopisa bude na obrazovanju. S druge pak strane, ako imate više titula i puno radnog iskustva, tada preporučujemo da uvrstite svoju titulu, npr. mag. ing. mech. u svoj sažetak, a obrazovanje samo ukratko spomenete u svojem životopisu.

Informacije koje trebate dati u svojem odjeljku o obrazovanju su jednostavne. Samo navedite naziv obrazovne ustanove, lokaciju, datume, te koji ste stupanj, diplomu ili certifikat stekli. To će biti prihvatljivo stručnjacima za zapošljavanje ili regrutetima. Ako imate malo radnog iskustva ili ga uopće nemate, tada uvrstite projekte, odgovarajuće tečajeve i dobre ocjene kako bi se vaš CV istaknuo. Pogledajte naš primjer životopisa temeljenog na vještinama ili članak o diplomiranom inženjeru ako ste tek nedavno završitili svoje obrazovnje.

Koje certifikate uvrstiti u CV inženjera?

Ovaj odjeljak ovisi o tome koju poziciju inženjera tražite. Većina poslova neće tražiti konkretan certifikat ili licenciju. No, certifikati u određenim inženjerskim specijalnostima ili proizvodnim procesima vam mogu dati kompetitivnu prednost. Neki od bitnih certifikata koje možda želite dodati u svoj CV inženjera su:

  • PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)
  • CompTIA Security+
  • ASQ Certified Quality Engineer (CQE)

I, kako ćete napisati ovaj odjeljak? Jednostavno je. Navedite svoje certifikate, i to je sve što je potrebno. Ključno je navesti one koji su relevantni za posao za koji se prijavljujete. Budući da odjeljak s certifikatima može biti dugačak, dobro je da ga formatirate na jednostavan način. Preporučujemo da navedete naziv certifikata, datum i datum stjecanja.

Za više informacija o razlikama između tečajeva, certifikata, licenci i profesionalne obuke pročitajte članak o tečajevima i certifikatima.

Izradite svoj profesionalni CV sada

Ključni zaključci

Kada znate od čega se sastoji dobar inženjerski CV i zašto je važno prilagoditi vaš CV konkretnom poslu, već ste jedan korak ispred konkurencije. Kao inženjer, obučeni ste da smišljate praktična rješenja za probleme slijedeći uspostavljene postupke. Nadamo se da nakon što ste pročitali ovaj članak, da razumijete da je slijeđenje našeg procesa jednostavno kao i pisanje životopisa za inženjera strojarstva.

Najvažnije što želimo da upamtite iz ovog članka jest potreba za dosljednošću i posvećenost detaljima. Možete sastaviti najljepši CV koji će dovesti do toga da i najtvrdokornijih čitatelji proplaču. No, ako vaše stvarno iskustvo nije istinito ili se značajno razlikuje od onog što ste naveli u svojoj prijavi ili motivacijskom pismu, to može izazvati probleme.

Kada slijedite ove savjete i koristite profesionalne obrasce životopisa, vaš će inženjerski životopis odlično izgledati, dobro se čitati, i nadamo se, dovesti do tog važnog poziva na razgovor za posao.

I ove savjete treba uzeti u obzir:

  • Uvijek pišite svoj CV na običnoj bijeloj pozadini crnim fontom.
  • Pažljivo uredite svoj dokument i zamolite prijatelje da ga pogledaju kako biste čuli njihovo mišljenje.
  • Neka bude dobro posložen, organiziran i profesionalnog izgleda.
  • Neka vaše kontaktne informacije, radno iskustvo i obrazovanje budu točno onakvi kako ste ih naveli u svojoj prijavi ili motivacijskom pismu.

Sljedeći koraci?

Trebate urediti neke nedosljednosti u svojem tekstu ili poboljšati svoj stil pisanja? Pogledajte našu web stranicu CVMakera i pronaći ćete profesionalnu uslugu pisanja životopisa ili naš alat za izradu životopisa koji je jednostavno koristiti.

Često postavljana pitanja

Zašto odabrati karijeru inženjera?

Ako želite napraviti pravu razliku u svijetu, razmislite o karijeri inženjera. Inženjeri su inovatori, kritički razmišljaju i rješavaju probleme. Oni stvaraju sustave transporta, pronalaze nove načine čišćenja okoliša, stvaraju održiv softver, a čak i pronalaze alternativne izvore energije.

Koji je osnovni cilj inženjerskog životopisa?

CV je osobni marketinški dokument koji, nevisno o vašem iskustvu ili području studija, treba biti jasan, sažet i usmjeren na vaše karijerne ciljeve. Cilj je dobiti što više poziva na razgovor za posao zbog čega se vaš CV treba istaknuti odabirom odgovarajućeg obrasca i pridržavanjem dobro struktiruranog izgleda. Više informacija možete pronaći u našim savjetima o tome kako poboljšati svoj CV.

Koje diplome inženjera su najbolje?

Ono što ćete odabrati isključivo ovisi o vašim interesima te vrsti projekata na kojima želite raditi i problemima koje želite riješiti. Prije nego što se specijalizirate, istražite što sve različite vrste inženjeringa uključuju.

Je li inženjerstvo dobar izbor karijere?

Inženjerstvo je dobro područje rada jer u pravilu osigurava financijsku stabilnost, ali i mogućnost da proširite svoje vidike u inozemstvu. Kao inženjer, vjerojatno ćete imati priliku raditi u inozemstvu kao specijalist jer ćete postati stručnjak na svojem području.

Gdje se mogu prijaviti za poslove inženjera?

Obično se inženjerski poslovi ne oglašavaju na tražilicama. U većini će slučajeva kvalificirani stručnjaci kontaktirati prikladne kandidate kako bi se popunilo radno mjesto. No, samo je ponekad tako.

Izradite svoj profesionalni CV sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća