Kako napisati radno iskustvo u životopisu u 2024 - Savjeti i Primjeri

Imate li osjećaj da radno iskustvo u vašem životopisu ne odražava točno vaše vještine? Možda vas više čini nekime tko samo radi, a ne postiže konkretne rezultate. U svakom slučaju, mi u CV Makeru smatramo da je vrijeme da ažurirate svoj životopis kako biste povećali svoje šanse dobivanja posla iz snova! Uz više od 9 profesionalnih obrazaca među kojima možete birate te naš alat za izradu živitopisa CV Builder, možete jednostavno izraditi svoj CV, istovremeno ga prilagođujući svojim karijernim ciljevima.

Kada se radi o radnom iskustvu u životopisu, jasno nam je da neki ljudi imaju više iskustva od drugih i da neki tek započinju sa svojom karijerom. Bez obzira na to, ovaj će članak pomoći svima kako u životopisu navesti svoje svakodnevne zadatke, konkretna postignuća na poslu te dodatno iskustvo. Budite svjesni da ovaj odjeljak, kao i ostali, može nositi različite nazive kao što su karijera, povijest zaposlenja, radna povijest i slično.

Osim što trebate prilagoditi svoj CV svojim karijernim ciljevima, dvije su stvari na koje trebate obratiti pozornost kada pišete o radnom iskustvu u svojem životopisu. Prvo, ako imate volonterskog iskustva, pripravništvo ili neko drugo kratkoročno iskustvo, smjestite ih u odjeljak dodatnog iskustva. Drugo, radno iskustvo treba pokazati vaše obaveze i postignuća. Budite oprezni sa sustavom za praćenje prijava (Applicant Tracking Systems (ATS)), softverom koji se koristi za skeniranje životopisu u potrazi za lokacijom, godinama iskustva, obrazovanjem ili zahtjevima radnog mjesta. U nastavku možete pronaći najvažnije savjete o tome kako pisati o radnom iskustvu u životopisu.

Izradite svoj profesionalni CV sada

Započnite s posljednjim ili trenutačnim radnim iskustvom

Većina poslodavaca želi znati koje je vaše posljednje radno iskustvo zbog čega vam savjetujemo da započnete s poslom koji ste zadnji radili i zatim sve nabrajate obrnuto kronološkim redoslijedom. Fokusirajte se na poslovne zadatke navedene u oglasu za slobodno radno mjesto i izostavite nerelevantne informacije. Osim toga, ako imate malo radnog iskustva ili ga uopće nemate, trebali biste napraviti sažetak svojih kvalifikacija izradom životopisa temeljenog na vještinama.

Neka bude kratko i sažeto

Treba vam biti cilj da se vaš CV može jednostavno čitati i da je informativan, zbog čega vam ne savjetujemo da navodite svoje radno iskustvo u natuknicama, već da koristite cijele rečenice. Odaberite ključne riječi iz oglasa za posao koje odgovaraju vašem radnom iskustvu i prilagodite svoj izbor riječi. Nemojte kopirati sve iz oglasa, već strateški uvrstite relevantne ključne riječi u svoje radno iskustvo ili ključna postignuća.

Prilagodite svoje iskustvo svojim karijernim ciljevima

Navedite steknuto znanje i vještine koji su relevantni za vaše karijerne ciljeve, ali vodeći brigu o tome da odgovaraju poslu za koji se prijavljujete. Pišite o njima na način koji će ih istaknuti, ali pazite da to možete dokazati za vrijeme razgovora za posao. U konačnici, prilagođen CV će vam pomoći da vas pozovu na prvi razgovor za posao na kojem ćete morati detaljno objasniti svoje osnovne poslovne zadatke koje ste imali i postignuća.

Razdijelite svoje zadatke i postignuća

Kada pišete upečatljiv opis posla u odjeljku s radnim iskustvom, ključno je istaknuti što ste radili u odnosu na to što ste postigli. Vaše svakodnevne obaveze trebaju zauzimati četiri do šest redaka i uvijek trebaju biti napisane u punim rečenicama.

Navedite mjerljiva postignuća

Nakon navođenja svojih svakodnevnih obaveza, u natuknicama napišite dva do tri ključna postignuća. Ova su postignuća najprikladnija kada su mjerljiva, što pokazuje što ste i kako radili te koji je bio rezultat ili pozitivan utjecaj.

Pišite samo godine

U zbog ATS-a i jednostavnosti čitanja, bolje je navesti samo godine. Ovo je isto tako strategija kojom se mogu prebroditi i pauze u karijeri te kratkotrajna iskustva. U drugoj pak varijanti, savjetujemo vam da, ako je to moguće, prebacite iskustva takve vrste u odjeljak s dodatnim iskustvima. Ako je vaše radno mjesto imalo više naziva, navedite samo onaj posljednji ili onaj koji smatrate najrelevantnijim. Ovo je ključno zbog ATS-a jer regruteri ili stručnjaci za zapošljavanje obično filtriraju prema određenim nazivima.

Iskoristite vanjske resurse kako biste napravili savršen opis posla

Možda biste u prvu ruku željeli navesti svoje zadatke i svakodnevna zaduženja, ali to bi moglo negativno utjecati na traženje posla. Upamtite, najbolje je prilagoditi CV vašim karijernim ciljevima. Savjetujemo vam da dobro istražite i shvatite zahtjeve radnog mjesta kako biste mogli uvrstiti relevantne zadatke. Ovo će pokazati regruteru ili stručnjaku za zapošljavanje da ste obavili dobro istraživanje i da ste vi prava osoba za taj posao.

Neka svaki opis posla bude napisan jednakim stilom

Ovo se ne odnosi samo na vaš opis posla, već na vaš cijeli životopis. Ako odlučite navesti samo godine, to morate uraditi za sve poslove. Isto se odnosi i na stil pisanja, jer, u konačnici, ipak je to profesionalni dokument zbog čega ne želite da sadrži pravopisne i gramatičke pogreške. Isto tako, vodite računa da poslovni zadaci vašeg trenutačnog radnog mjesta moraju biti napisani u sadašnjem vremenu, a opisi prethodnih poslova u prošlom.

Izradite svoj profesionalni CV sada

Primjeri radnog iskustva u životopisu

Primjer radnog iskustva marketinska

Primjer radnog iskustva za korisničku službu

Voditeljica korisničke službe | Osiguranje d.d., Zadar, 2016. - trenutačno

Vodim, motiviram i upravljam timom od 15 agenata korisničke službe u cilju pružanja pomoći kod osiguranja poslovnim klijentima. Nadzirem svakodnevnu učinkovitost tima te sam odgovorna za izradu dnevnih, tjednih i mjesečnih izvještaja za viši menadžment. U komunikaciji sam s vanjskim dionicima kako bismo učinkovito rješavali probleme te sudjelujem na strateškim sastancima u cilju određivanja napretka i vizije kompanije.

  • provela obuku u timu što je poboljšalo raspoloženje u timu i povećalo rezultate zadovoljstva klijenata 70%
  • smanjila neriješene upite pokretanjem svakodnevnih kratkih timskih sastanaka
  • primila godišnju nagradu svoje tvrke za izvrsnost u 2019. i 2020. godini

Primjer radnog iskustva programera

Android programer, MSC Grupa d.d., Zagreb, 2015. - trenutačno

Pružam podršku starijim programerima tijekom svih faza unutar SDLC-a od prikupljanja zahtjeva i proširenja za izradu Android aplikacija. Provodim testiranja u svrhu osiguravanja točne i pravovremene realizacije, korištenjem sustava Java, Android Studio, MySQL i Restful API. Surađujem s multifunkcionalnim timovima tijekom izrade izvještaja i pomažem s programiranjem, dizajnom i izgledom aplikacija prema specifikacijama klijenta/kompanije.

  • pomažem u programiranju prilagođenog sučelja API korištenjem pluginova za YouTube i izradu videosadržaja
  • izrađujem Git-hub poveznice i spajam članove grupe i klijente, istovremeno rješavajući svu komunikaciju

Primjer radnog iskustva marketinške menadžerice

Marketinška menadžerica | Volimo brendove d.o.o., Split, 2018. - 2022.

Vođenje marketinškog tima od pet članova, strateško planiranje i nagledanje velikog marketinškog budžeta. Osmišljavanje marketinških kampanja od koncepta do provedbe, uključujući analizu trendova, izvještavanje i stalno unaprjeđivanje. Izravno uključivanje dionika u pogledu sadržaja, odnosa s javnošću i događanja vezanih uz digitalni marketing s marketinškim partnerima koji su osvajali brojne nagrade.

  • razvijala i provodila strateške marketinške planove za privlačenje potencijalnih kupaca
  • ponovno segmentiranje postojećeg tržišta pomoću strateškog planiranja i isporučivanja projekata na vrijeme i u skladu s budžetom

Što je dodatno iskustvo u životopisu i kako ga mogu dodati?

Sve što ćete dodati u svoj CV mora biti relevantno za posao na koji se prijavljujete. Ako ste obavljali neke uspustne poslove ili imate kratkoročnog iskustva volontiranja ili pripravništva, tada vam savjetujemo da to uvrstite u novi odjeljak pod nazivom "Dodatno iskustvo", i da, po mogućnosti, izostavite datume.

CV ne bi trebao imati više od dvije stranice, a to možete napraviti tako da strateški uvrstite samo relevantno i posljednje radno iskustvo, a da ostalo prebacite u dodatno iskustvo. Dok to radite, nemojte u potpunosti izostaviti sve informacije već navedite radna mjesta na kojima ste ranije radili ili pak ključna postignuća s prethodnih radnih mjesta. Ovako ćete imati nešto o čemu možete govoriti tijekom razgovora za posao, ali nećete izazvati nikakve zabrinutosti ako su te informacije zastarjele ili nebitne.

Primjeri dodatnog iskustva u životopisu

Primjer dodatnog iskustva inženjera strojarstva

Diplomirani inženjer strojarstva | ABC dizajn d.d., Hrvatska

  • pomaganje starijim inženjerima strojarstva kod dizajna i modeliranja jedne sekcije retikulacije s vrućom i hladnom vodom za veliki multidisciplinarni projekt
  • dobio pozitivne komentare za dobro napravljene crteže u AutoCAD-u i bio sam odabran da ih predstavim klijentu

Primjer dodatnog iskustva menadžera prodaje

Pomoćnik u prodaji | Organski proizvodi, Samobor

  • dobitnik nagrade "Izuzetni rezultati" za kreativno osmišljavanje procesa obuke što je povećalo uspješnost zapošljavanja
  • godišnja ušteda od otprilike 50.000€ u gubicima, zahvaljujći otkrivanju i izvještavanju o proizvodima nezadovoljavajuće kvalitete koje je isporučio novi dobavljač

Primjer dodatnog iskustva podatkovnog inženjera

Pripravnik na poziciji podatkovnog inženjera | VMware, Osijek

Pripravnik na poziciji full-stack programera | Microsoft, Zagreb

Izradite svoj profesionalni CV sada

Ključni zaključci

Vaše je radno iskustvo od ključne važnosti kada je u pitanju zapošljavanje, a način na koji ga predstavite može biti ono po čemu ćete se razlikovati od ostalih kandidata. Na današnjem tržištu rada, prijave prvo skenira ATS softver, ali ne mora uvijek biti tako. Kada smo već kod toga, vaš CV ne treba biti opsežan i detaljan, to treba biti sažet i profesionalan dokument koji ističe vaše iskustvo.

Savjetujemo vam da započnete s uređivanjem svojeg radnog iskustva prije pisanja životopisa. Procijenite svoje karijerne ciljeve, istražite i pokušajte shvatiti koji su zahtjevi posla konkretnog radnog mjesta ili područja. Nakon što skupite više informacija o ovome, bit će vam jasnije kako i što pisati o svojem radnom iskustvu.

Dodatni savjeti kako uvrstiti radno iskustvo u CV:

  • Nabrojite sve svoje poslove i uz njih vezane zadatke, projekte ili ključna postignuća, a zatim ih usporedite s oglasom za radno mjesto.
  • Izvucite ono najvažnije i izostavite ostalo.
  • Započnite s najvažnijom informacijom i najrelevantnijim zadatkom za opis vašeg posla.
  • Ukratko opišite sve odgovornosti, ali se fokusirajte na obaveze koje su relevantne za vaše karijerne ciljeve.
  • Nabrojite vještine i kompetencije koje ste koristili i stekli na svakoj poziciji, i navedite da se one mogu iskoristiti u obliku prenosivih vještina.
  • Uvrstite mjerljiva postignuća i možda ćete primijetiti da se vaši zadaci mogu navesti kao postignuća.
  • Ne zaboravite na edukacijske tečajeve koje ste pohađali dok ste bili na poslu, čak i ako niste dobili certifikat jer se to može navesti kao postignuće.


Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća