Kako u životopisu navesti postignuća? Najbolji savjeti i primjeri!

Kada je riječ o dodavanju postignuća u vaš životopis, predstavljate li sebe radnikom ili pokretačem? Ako smatrate da bi vaš životopis trebao primijetiti regruter ili voditelj selekcijskoga postupka, razmislite o uključivanju postignuća kako biste se istaknuli od ostalih kandidata.

Zamislite da ste regruter i morate pregledati životopis. Što je to što želite vidjeti? Je li kandidat nadmašio svoje svakodnevne dužnosti i odgovornosti? Postoje li određena postignuća, priznanja ili nagrade koje ga izdvajaju? Ovo su primjeri pitanja koje će postaviti regruter ili voditelj selekcijskoga postupka, što je razlog više da pokažete koje ste korake poduzeli da biste nešto postigli.

U CVMakeru, cilj nam je pomoći vam u pisanju životopisa bez obzira na razinu vašeg iskustva ili karijeru. Ako imate problema s određivanjem mjerljivih postignuća na poslu, ovaj vam članak nudi primjere i savjete kako najbolje uključiti postignuća u životopis. Za više inspiracije pogledajte naš blog o karijeri o tome kako napisati dobar životopis.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Koja je razlika između postignuća, priznanja i nagrada u životopisu?

Iako ovi pojmovi imaju slična značenja, CVMaker savjetuje odvajanje postignuća, priznanja i nagrada u različite kategorije. Ovisno o vašoj razini iskustva i ciljevima u karijeri, odabir onoga što je najrelevantnije za vašu situaciju i kako najbolje prikazati svoja postignuća ono je što može istaknuti vaš životopis. Uočite različite naslove odjeljaka životopisa u nastavku.

  • Postignuća se odnose na ključna postignuća ili mjerljive rezultate za svaki posao i obično su dio odjeljka o radnom iskustvu, obrazovanju ili mogu biti zaseban dio životopisa.
  • Priznanja se odnose na priznanja koja ste postigli tijekom svoje karijere. Često je ovaj odjeljak dodatak za iskusnije kandidate. Ako još uvijek razmišljate želite li ih uključiti ili ne, razmislite koliko ste postignuća naveli u svom životopisu i bi li bilo korisnije uključiti odjeljak s tri najveća priznanja. Nemojte pisati previše jer će zauzeti vrijedan prostor, već ukratko predstavite i dodatno razradite na razgovoru za posao.
  • Nagrade su oblik postignuća i priznanja i mogu se zasebno uključiti u životopis što ovisi o vašem području, količini praznog prostora koji vam je ostao u životopisu i koliko ste nagrada sakupili. Alternativno, uključite ih kroz druge odjeljke.

Postignuća u životopisu

Postignuća mogu predstavljati različite stvari. U većini slučajeva, postignuća bi trebala biti mjerljiva, ali ponekad, ovisno o vašem području ili razini iskustva, mogu biti drugačija. Ipak, dok pišete životopis, vidjet ćete razliku između postignuća i dužnosti ili odgovornosti. Sve dok možete pokazati što ste radili na dnevnoj razini, zajedno s navedenim jednim ili dva postignuća, već se izdvajate od ostalih kandidata.

Kako navesti postignuća u životopisu?

Stručnjaci iz CVMakera preporučuju da uvijek jasno prikazujete vaše zadatke i odgovornosti u odnosu na postignuća, i ako je moguće, pokušajte to učiniti u cijelom životopisu. Razmislite o stvaranju posebnih odjeljaka ako imate više postignuća i nagrada. Alternativno, ako još nemate postignuća, razmislite o dodavanju projekata, zadataka ili čak završene edukacije, bez obzira na to je li ona certificirana ili nije. Ponekad ćete vidjeti da ste zapravo vaše obveze pretvorili u postignuće.

Što čini dobro postignuće?

Postignuća su najuspješnija u životpisu kada započinju glagolom snažne radnje kao što je vođeno, isporučeno, dovršeno ili implementirano. Za više informacija o tome kako navesti postignuća u životopisu, pogledajte što smo pisali o radnom iskustvu.

Primjeri postignuća u životopisu

Određena strategija komunikacije koja je povećala angažman za 20 %.
Povećanje prihoda tvrtke u jednoj godini za približno dva milijuna eura.
Osigurano 26 novih distributera diljem regije.

Zadržana ocjenu zadovoljstva uslugom od 97 % tijekom 24 mjeseca kao predstavnik korisničke službe.
Povećana stopa zadržavanja zaposlenika za 15 % tijekom petogodišnjeg razdoblja implementacijom višeslojnog sustava intervjua i organiziranjem najmanje dvaju timskih izlaska po kvartalu.

Suradnja s izvršnim direktorom na analizi više od 10 postojećih tehnoloških sustava i rad na njihovoj konsolidaciji u novi sustav koji je obuhvaćao sve programe potrebne za postizanje poslovnih potreba.
Ponovno osmišljena strategija poslovnog razvoja koja uključuje povećanje poslovanja od 20 %, što je rezultiralo povećanjem dobiti od 300 tisuća eura na godišnjoj razini.

Postignuća u životopisu

Jeste li si ikada postavili ciljeve na poslu ili bili dio nečeg impresivnoga? Ako jeste, razmislite o pretvaranju svojih postignuća u karijerne uspjehe. Oni bi trebali biti specifični za vaše iskustvo i relevantni za vaše ciljane poslove. CVMaker preporučuje da privučete pozornost na svoja tri najbolja aduta tako da ih uključite na sam vrh životopisa, nakon vašeg osobnog profila.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Kako navesti postignuća u životopisu

Uvijek započnite s pitanjem je li nešto relevantno. Zamislite da radite nešto impresivno poput trčanja maratona ili pobjede na turniru u stolnom tenisu. Isplati li se to uključiti ako se prijavljujete za posao prodajnog predstavnika? Teško je tvrditi da će vam vaša izdržljivost pomoći da uspješno obavite svoj posao. Ipak, ove vrste postignuća treba spomenuti u razgovoru za posao kada regruter želi saznati više o vašim osobnim ciljevima i postignućima. Za više inspiracije pogledajte primjere u nastavku ili pogledajte naše članke s primjerima životopisa.

Primjeri postignuća u životopisu

Shvaćamo da navođenje vaših postignuća može biti teško pa čak i zastrašujuće, pogotovo ako ne znate što uključiti, gdje ili kako. Zbog toga smo napravili tri praktična primjera postignuća u karijeri za životopis kako bismo vam olakšali razmišljanje.

Postignuća za CV voditelja marketinga

Osnovao i vodio tim za SEO i link-building kako bi povećao organski promet web stranice s 0 na 30 tisuća korisnika u manje od šest mjeseci.

Predstavio novi partnerski program s lokalnim agencijama za oglašavanje s ciljem poboljšanja ROI-a za oglašavanje za sve klijente tvrtke za 82 %.

Vodio data-driven kampanju za povećanje broja značajki u medijima najviše razine, što je rezultiralo s više od 200 lokalnih i nacionalnih medijskih spominjanja i publikacija u vodećim medijima.

Postignuća za CV voditelja prodaje

Premašio prodajne ciljeve i metriku aktivnosti za 200 % u 2017.
Povećao prodaju za 150 % u drugom i četvrtom tromjesečju 2017.
Obučavao tim od pet prodajnih stručnjaka, dosljedno postižući ciljeve i povećavajući prihod za 500 tisuća eura.

Postignuća za životopis poslovnog partnera u ljudskim resursima

Transformirao je propali projekt kako bi ostvario prihod od milijun eura za fiskalnu godinu 2013., povećao ocjene kvalitete kupaca na 88 % i osigurao stopu isporuke na vrijeme od 77 %.
Dodatno poboljšana izvedba za s povećanjem prihoda za 1,5 milijuna eura, porastom kvalitete na 91 %, a isporukom na vrijeme na 97 % uvođenjem novih operacijskih sustava i rješavanjem problema sigurnosti i kvalitete.
Nadmašio očekivanja revizije s minimalnim prigovorima zahvaljujući izvrsnosti u obuci, dokumentaciji i procesima.

Nagrade u životopisu

Nagrade dolaze u mnogim oblicima i često se dodjeljuju za izvrsne rezultate ili uspješan završetak projekta. Uključivanje nagrada u životopisu ovisi o tvrtki za koju radite ili području u kojem se nalazite. Na primjer, u poslu prodaje, vaša se izvedba procjenjuje na temelju broja potencijalnih kupaca koje pretvorite u kupce ili koliko ste korisničkih upita riješili u korisničkoj službi. Nagrade se često dijele za postizanje ciljeva kao što su Prodavač godine ili Najbolji agent za korisničku podršku. U tom slučaju, CVMaker preporučuje stvaranje posebnog odjeljka ili njihovo uključivanje u postignuća ili postignuća.

Kako navesti nagrade u životopisu?

Ako ste ponosni na svoje nagrade, razmislite o tome da spomenete nešto poput Osvojena nagrada Stručnjak za digitalni marketing u sklopu vašeg osobnog profila, pazeći pritom da su relevantni za vaše ciljeve u karijeri. Nagrade mogu biti navedene u zasebnom odjeljku, na početku ili uključene u obrazovanje ili radno iskustvo. Gdje i kako ćete ih uklopiti ovisi o broju nagrada koje imate i slobodnom mjestu u životopisu.

Primjeri nagrada u životopisu

  • Dobitnik nagrade „Zaposlenik godine“ tri godine zaredom.
  • Nagrada „Prodavač godine“ za 2018., 2019. i 2020. godinu.
  • Dobitnik nagrade Trgovca godine za 2021. prema Lider Media.

Završne napomene

Postoji krivo mišljenje da biste u vašem životopisu trebali navesti sva vaša postignuća, to nije istina. Poanta je u balansu. Morate biti sigurni da pišete CV koji je jasan, koncizan i točan. Na kraju, životopis je osobni marketinški alat koji vam pomaže da dođete na intervju na kojem ćete se prezentirati prema stavkama navedenim u životopisu, on je vaša ulaznica za razgovor.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća