Kada i na koji način uključiti reference u životopis

Tijekom cijele karijere bitno je nikada ne spaliti mostove i, ako je to moguće, održati dobre odnose s bivšim poslodavcima. Uz dobru preporuku, vaš će CV svakako dobiti na vrijednosti, no ono što mnogima predstavlja problem je trebaju li uopće priložiti preporuku prilikom prijave na posao. Ono što možemo preporučiti je da priložite preporuke samo ako su one uvjet za prijavu na natječaj ili ako ćete si time osigurati bolji položaj u natječaju. Budući da CVMaker stručnjaci za pisanje životopisa predlažu redovito ažuriranje životopisa vjerujemo da će vam dobro doći savjeti koje donosimo u nastavku. Osim toga, na našim stranicama možete jednostavno kreirati i prilagoditi svoj CV koristeći jedan od brojnih profesionalnih predložaka koji ogovaraju vašim karijernim ciljevima i poslu iz snova.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Što su preporuke ili reference ?

Dobrom preporukom za životopis vaš bivši poslodavac, kolega ili suradnik s kojim ste radili jamči za vaše iskustvo, postignuća ili stečene vještine. Njihovo je mišljenje vrijedno budućem poslodavcu jer upravo te osobe imale priliku s vama raditi u profesionalnome okruženju te su imali uvid o vašim mogućnostima, sposobnostima te osobnim karakteristikama. Imajte na umu da će regruteri vrlo vjerojatno htjeti kontaktirati koje ste naveli u preporukama kako bi im dobili objektivan uvid vaših vještina za specifičan posao stoga biste svakako trebali obavijestiti vaše kontakte koje ste naveli u životopisu.

Gdje dodati preporuke u životopisu?

Preporuke se dodaju na kraj vašeg životopisa i one bi trebale uključivati puno ime i prezime osobe koju navodite za svoju preporuku, njeno radno mjesto, naziv tvrtke i po mogućnosti kratak opis vašeg profesionalnoga odnosa. Iako je dodavanje kontakata za preporuku postalo uobičajeno, ponekad je ipak dobro i izostaviti ih iz CV-a. Zašto? Zato što time ostavljate mogućnost regruteru da vas povratno nazove i dodatno pita za pojedinosti o vašim kontaktima koje ste naveli čime ćete znati da vas se smatra ozbiljnim kandidatom. Dodatno, ostavlja vam se dovoljno vremena da nazovete vaše kontakte i obavijestite ih da će ih netko pitati o vama kako bi se pripremili na razgovor. U CVMakeru vam ostavljamo mogućnost izbora te u našem modernom CV kreatoru možete napraviti životopis s ili bez uključenih kontakata za preporuku.

Kako odabrati najbolje reference?

Biranje najbolje reference može ovisi o vrsti posla koji želite, specifičnom iskustvu, projektu ili glavnim postignućima koje ste naveli u vašem životopisu. Pravim odabirom dajete uvid regruteru u vašu osobnost i glavnim vrijednostima i prednostima koje potvrđuje još jedan profesionalac. Upravo iz tog razloga, ključno je odabrati osobu koja može dati vrijedan uvid u vaše kvalifikacije i osobine. Strateški pristup odabiru preporuke za životopis može značajno utjecati na vaše šanse za zapošljavanje. Pokušajte izbjeći navođenje susjeda, prijatelja ili člana obitelji jer bi oni mogli biti pristrani u prosudbi što bi regruter mogao protumačiti kao neprofesionalan pristup.

Kada uključiti reference u CV?

Životopis s referencama, kao što smo naveli, ima svoje prednosti i nedostatke. S jedne strane, pruža vjerodostojnost vašem životopisu podržavajući vaše izjave o specifičnim vještinama koje ste naveli u CV-u. Možete impresionirati regrutera s dobrim kontaktom koji će dati vrijedan uvid i potvrdu vaših profesionalnih kompetencija. S druge strane, dodavanje zahtijeva prostor koji možda nećete imati, posebno ako imate zavidnu količinu iskustva. Osim toga, preporuka može biti i nepotrebna posebno uzimajući u obzir da ste tek na početku selekcijskoga postupka.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

  • Spomenite položaj i titulu osobe koja vam je referenca.
  • Kontaktirajte direktno osobu i zatražite preporuku te joj zahvalite na tome.
  • Ostanite u kontaktu sa svojim kontaktima i povežite se s njima na profesionalnim stranicama kao što je LinkedIn.
  • Nemoj dodati nekoga za referencu tko vam neće biti koristan.
  • Isključite stare kontakte, osim ako nemate s njima posebnu povezanost ili imate dobro radno iskustvo koje želite da potvrde.
  • Izbjegavajte uključiti sve svoje reference, izaberite samo one koji su najnovije ili najrelevantnije.

Ako vam je potrebno više detalja ili savjeta, slobodno pročitajte naš temeljni članak o tome kako napisati dobar CV.

Trebate li spomenuti preporuke u životopisu?

Potreba za referencom zaista ovisi o prirodi posla na koji se prijavljujete. Ako tvrtka jasno zahtjeva da je uvjet za prijavu na posao navođenje referenci u CV-u, onda nemate izbora. Ali ako to nije izričiti zahtjev, bilo bi bolje da ih izostavite. Regruteri preferiraju jasan i kompaktan CV predložak od najviše dvije stranice teksta, što znači da morate prostor iskoristiti pametno i učinkovito. Umjesto u životopisu, reference bi vam mogle dobro doći u kasnijim fazama selekcijskoga postupka. Popis referenci će vam biti od pomoći ako nemate dovoljno radnoga iskustva i želite popuniti prazna mjesta u vašem životopisu.

Kako doći do dobre preporuke?

Stručnjaci u CVMakeru preporučuju traženje dopuštenja prije nego dodate nekoga kao referencu. Postoje različiti načini koje možete koristiti, a to najviše ovisi o odnosu među vama i osobom za koju želite da vas preporuči. Najbolji način na koji možete tražiti dopuštenje je zasigurno osobno, oči u oči, kako biste bolje objasnili što vam treba i koji dio želite da osoba potvrdi o vama. Osim toga, možete tražiti dopuštenje e-mailom ili pozivom. Pokušajte pronaći barem tri sigurne preporuke za vaš životopis i životopisu priložite samo ime, radno mjesto i tvrtku osobe, a pojedinosti o kontaktu ostavite kao traženje na upit.

Ako tek krećete s karijerom, razmislite o referencama iz škole , fakulteta ili neke druge vrste iskustva. Na primjer, osoba s kojom si radio seminarski rad u timu, može potvrditi tvoje organizacijske i istraživačke vještine. Dodatan primjer može biti i koordinator volontera, ako ste u prošlosti bili volonter. Iako regruteri radije kontaktiraju osobe koje su s vama povezane poslom, ove bi alternative trebale biti prihvatljive te mogu biti korisne posebno ako ste tek diplomirali ili ako tražite prvi posao.

Ako niste sigurni imate li dobre preporuke ili ne, možete kontaktirati jednog od naših stručnjaka koji će vam rado dati savjet za pisanje životopisa.

Za kraj

Razmišljate dodati preporuke ili vas je možda nazvao regruter ili voditelj zapošljavanja. Što možete napraviti kako biste se pripremili za poziv o referencama? Za početak, obavijeste vaše kontakte da će ih nazvati regruter te ih ukratko informirajte o poziciji na koju ste se prijavili (ako je to moguće, dajte im opis posla) i naziv tvrtke. Možete ih također zamoliti da naglase određene vještine koje ste naveli u vašem životopisu. Općenito, regruteri pitaju slična pitanja o prijaviteljima na natječaj koja bi mogla biti sljedeća: početak i kraj zaposlenja, razlozi odlaska, koje su bile vaše odgovornosti, jeste li bili točni u obavljanju zadataka, koje su vaše snage i slabosti i kako ste dobro radili u timu.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća