Kako objasniti da ste bili nezaposleni u životopisu?

Na tržištu rada koje se neprestano mijenja, a koje je obilježeno brojnim otkazima, nezaposlenost može utjecati na različite pojedince, uključujući one koji su tek završili fakltet, one koji su uzeli slobodu studijsku godinu ili pak na roditelje koji su se odlučili na pauzu u svojoj karijeri. Iako činjenica da ste nezaposleni može biti izazovna, važno je znati da to nije ono što vas određuje.

Tržište rada puno je mogućnosti za one koji mu se žele ponovno priključiti, ali jedna od ključnih prepreka je objašnjavanje te praznine u vašem životopisu. U ovom se članku objašnjava kako objasniiti pauze u karijeri ili nezaposlenost u vašem životopisu, neovisno o okolnostima koje su dovele do toga.

Izradite svoj profesionalni CV sada

Savjeti kako objasniti praznine u životopisu

Objašnjavanje praznina u životopisu može biti komplicirano, ali uz odgovarajući pristup, možete ih kvalitetno objasniti i predstaviti se u pozitivnom svjetlu potencijalnim poslodavcima.

1. Budite iskreni i sažeti

Samo zato što imate prazninu tjiekom svojeg zaposlenja ili možda zato jer ste upravo diplomirati, to nije razlog da ne budete iskreni u svojem životopisu. Ne želite se naći u situaciji u kojoj su vas uhvatili nespremnog tijekom razgovora za posao jer ste naveli netočne informacije u svojem životopisu. Uvijek budite iskreni o tome zašto ste bili nezaposleni, posebice za vrijeme razgovora za posao ili u svojem motivacijskom pismu. Neka vaše objašnjenje bude sažeto i jednostavno.

2. Koristite funkcionalan obrazac životopisa ili kombinaciju formata

Ako imate velike pauze tijekom svojeg radnog odnosa, razmislite o korištenju funkcionalnog obrasca životopisa ili kombinacije formata životopisa. Funkcionalni format poznat je i pod nazivom životopis temeljen na vještinama, a primarno se fokusira na vještine, a ne na iskustvo. Ovaj format možete koristiti i ako ste odlučili promijeniti karijeru. Format se usredotočuje na vaše vještine i kvalifikacije, što vam omogućava da umanjite važnost kronološkog aspekta vašeg poslovnog iskustva.

Još neki primjeri formata životopisa su:

  • kronološki
  • životopis za promjenu karijere
  • životopis temeljen na vještinama

3. Dodajte datume

Iako je primarni cilj maknuti pažnju stručnjaka za zapošljavanje sa svih pauza u vašoj karijeri, ne smijete ih u potpunosti isključiti već trebate primijeniti strateški pristup u tome kako ćete ih prikazati u svojem životopisu. Nemojte izostaviti datume zaposlenja jer to može izazvati sumnje. Umjesto toga možete dodati samo godinu ili godine.

4. Napišite motivacijsko pismo

Ako planirate objasniti pauzu u svojem radnom vijeku, uradite to u motivacijskom pismu. Ovo je odlično mjesto na kojem možete ukratko objasniti pauzu i dati neki kontekst. Možete spomenuti što ste naučili ili postigli za vrijeme za pauze, a što je relevantno za poziciju za koju se prijavljujete.

Savjet stručnjaka

Ako je moguće, pretvorite pauze u neutralno ili pozitivno iskustvo, nešto poput toga da ste si uzeli vremena za putovanje, bavili se dodatnim obrazovanjem, brinuli se o članovima obitelji ili razvijali osobni projekt. Izbjegavajte negativna objašnjanja kao što su sukobi s bivšim poslodavcima.

Više savjeta možete pronaći u članku kako strukturirati motivacijsko pismo.

Izradite svoj profesionalni CV sada

5. Naglasite prenosive vještine

Prenosive se vještine mogu steći na brojnim iskustvima, neovisno o tome jeste li se bavili obrazovanjem, volontiranjem ili ste sudjelovali u vannastavnim aktivnostima. Ako ste stekli nove vještine ili završili relevantne tečajeve tijekom svoje pauze u karijeri, te vještine obavezno istaknite u svojem životopisu. Ovo će pokazati potencijalnim poslodavcima da ste bili proaktivni i poboljšavali svoje vještine dok niste bili u radnom odnosu. Više savjeta možete pronaći u članku o tome koje vještine uvrstiti u svoj CV.

6. Istaknite volontiranje ili freelance poslove

Ako ste se bavili volontiranjem, freelance poslovima ili davanjem konzultacija, dodajte to u svoj CV. Ovo pokazuje vašu spremnost da budete angažirani i da želite da vaše vještine ostanu aktualne. Osim toga, ovime ćete pokazati i svoju spremnost na učenje i da ste se spremni vratiti na posao. Jasno navedite u svojem životopisu i motivacijskom pismu da ste spremni vratiti se na tržište rada i učinkovito doprinositi novoj organizaciji. Saznajte više o tome kako napisati CV ako ste bili volontirali.

Savjet stručnjaka

Tijekom razgovora za posao budite spremni na pitanja o vašoj pauzi. Vježbajte svoj odgovor i pozitivno i i samopouzdano objasnite pauzu.

Više savjeta možete pronaći u članku na blogu kako uvrstiti iskustvo u svoj životopis.

7. Zatražite preporuke

Ako ste si uzeli vremena da poboljšate svoje vještine ili da radite na osobnim projektima, zamolite mentore, profesore ili nekog drugog tko može posvjedočiti o vašem trudu da vam napiše preporuku. Možete ih zamoliti i da vam daju nešto što možete uvrstiti u svoj životopis ili referencu. Ako želite saznati više informacija o ovome, pogledajte naš članak o tome kako uvrstiti reference u CV.

8. Umrežavanje

Povezivanje i umrežavanje s drugima može vam pomoći da saznate novosti o potencijalnim poslovnim prilikama i smanjite utjecaj pauza tijekom karijere. Savjetujemo vam da ažurirate svoj LinkedIn profil, posjećujete sajmove poslova, javljate se regruterima i proativno se povezujete s ljudima, i uživo i online. Na ovaj način možda uspijete pronaći pravu priliku za posao.

Izradite svoj profesionalni CV sada

Ključni zaključci

Pauze tijekom zaposlenja nisu rijetkost i mnogim je poslodavcima jasno da neke životne okolnosti mogu dovesti do njih. Ključno je predstaviti iskustvo i vještine na način da se poslodavci fokusiraju na ono čime možete doprinijeti, a ne na praznine u vašem radnom iskustvu. Ako želite saznati više savjeta, pogledajte naš članak o tome kako napisati dobar CV.

Nezaposlenost u zivotopisu - da ne

Daljnji koraci?

Nudimo cijeli raspon obrazaca životopisa i veliku biblioteku primjera koje je moguće prilagoditi pojedinačnim zahtjevima. Ako se želite inspirirati, pogledajte naš popis primjera životopisa.

Često postavljana pitanja

Kako spomenuti nezaposlenost u životopisu?

Pokušajte ne spominjati riječ "nezaposlen" u svojem životopisu, već strateški iskoristite spomenute savjete: fokusirajte se na svoje vještine ili koristite alternativne nazive kao što su Volonter / Freelancer / Konzultant / Student. Primarno se fokusirajte na format životopisa koji se temelji na vještinama i detaljno objasnite prenosive vještine i u svojem životopisu i motivacijskom pismu.

Kako napisati CV ako ste nezaposleni?

Kada pišete CV kada ste nezaposleni, fokusirajte se na svoje vještine, obrazovanje i relevantno volontiranje ili freelance projekte. Nemojte reći da ste nezaposleni ili ostavljati očite rupe u karijeri u svojem životopisu i obavezno prikažite te pauze kao neutralno ili pozitivno iskustvo.

Više savjeta možete pronaći u našem članku o tečajevima i certifikatima. Možete pogledati i poveznice u nastavku.

Kako napisati CV ako nikada niste bili zaposleni?

Ako nikada niste bili zaposleni, tada istaknite svoje obrazovanje, postignuća, pripravništvo ili relevantne tečajeve. Možete pogledati naše primjere životopisa u kojima su podrobno navedene smjernice o tome kako izraditi CV ako još uvijek studirate ili ako ste upravo diplomirali. Možete pogledati i naše druge primjere životopisa.

Što napisati u životopisu ako ne radite?

Istaknite svoje obrazovanje, vještine, certifikate, volontiranje ili relevantne osobne projekte. Ako trenutačno studirate ili pohađate kratki tečaj, fokusirajte se na to u svojem životopisu.

Može li se imati praznine u životopisu?

Iako je općenito prihvatljivo imati praznine u svojem životopisu, nužno je da ih objasnite na profesionalan način. Neovisno o tome koji je točno razlog, budite iskreni i na pozitivan način istaknite sva postignuća, neovisno o tome koliko su mala ili osobna, oni su i dalje koristan dodatak vašim općenitim postignućima.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća