Kako napisati CV ako ste tek diplomirali? Postupni vodič sa savjetima i primjerima

Tek ste diplomirali i nikako da dobijete poziv na razgovor za posao? Nemojte se brinuti, ovdje smo kako bismo vam pomogli s pisanjem životpisa. Koristeći naše primjere i savjete možete naučiti kako napisati CV diplomiranog studenta i u konačnici dobiti posao koji želite.

Logično, potraga za poslom i izrada životopisa može biti naporna i često stresna. A danas je vrlo teško pronaći posao, posebice ljudima koji imaju malo radnog iskustva ili ga uopće nemaju, a koji nemaju odgovarajuće kompetencije ili traženo radno iskustvo. CVMaker je inovativna tehnološka kompanija za traženje poslova s ugrađenim alatom za izradu životopisa koja podržava više od 25 jezika. Razvila se od jednostavnog generatora životopisa u sveobuhvatnu karijernu platformu sa svim alatima i funkcionalnostima koji su vam potrebni za dobivanje posla iz snova. Sada uz CVMaker možete i pisati profesionalna motivacijska pisma, upravljati svojim prijavama, a čak i primati preporuke za relevantne poslove. Sve u jednoj platformi.

Primjer životopisa diplomiranog studenta

Životopis diplomiranog studenta primjer

Preuzmite ovaj životopis diplomiranog studenta

U ovom primjeru životopisa diplomiranog studenta, Darko Matić ima diplomu prvostupnika marketinga i u potrazi je za novim poslom na poziciji mlađeg pomoćnika u digitalnom marketingu. Tijekom studija stekao je relevantno znanje i vještine u vezi s ponašanjem kupaca, komunikacijama i strategijom brenda. Obrazovanje i dodatno iskustvo su dva ključna odjeljka Darkovog životopisa. To je učinkovita taktika koja pokazuje prenosive vještine regruterima te kako bi se one mogle primijeniti u korporativnom okruženju.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

U ovom ćemo vodiču govoriti o svemu što trebate znati o pisanju životopisa ako ste tek nedavno diplomirali. Ono što vam je možda novo jest skraćenica ATS koja označava sustav praćenja prijava (Applicant Tracking System), alat koji se koristi u današnjem tržištu rada po cijelom svijetu. ATS je softverska aplikacija koja se koristi za prikupljanje, sortiranje i praćenje kandidata. Kompanije i regruteri obično koriste ATS kako bi uštedjeli vrijeme kada traže idealne kandidate tijekom zapošljavanja. Može filtrirati vaše prijave pomoću određenih ključnih riječi, lokacije, godina iskustva i slično. Kako biste ostvarili svoje karijerne ciljeve, naš tim CVMakera je dizajnirao više od 9 profesionalnih predložaka životopisa i motivacijskih pisama za vašu inspiraciju. Ovdje ćete naći neke savjete o tome kako stupiti na tržište rada.

Proces pisanja životopisa: gdje početi?

Pisanje životopisa nije uvijek jednostavno. Trebate istražiti tržište rada i potrošiti vrijeme na određivanje vaših karijernih ciljeva. Na kraju, CV je vaš osobni marketinški dokument koji će vam pomoći istaknuti se među masom kandidata. Životopisi se mogu razlikovati prema toma kakav posao tražite, ali bit svakog životopisa leži u odabiru ključnih riječi koji odgovaraju oglasu za slobodno radno mjesto i pokazivanju toga tko se vi kao osoba. Treba biti dobro strukturiran i sažet kako biste bili sigurni da ga regruteri mogu jednostavno čitati i da ga ATS može skenirati. Kako biste to osigurali, CVMaker vam savjetuje da detaljno proučite kompaniju i radno mjesto na koje se prijavljujete prije nego što počnete pisati svoj CV.

Dvije su osnovne faze u procesu pisanja životopisa: sastavljanje osnovnog životopisa i onog prilagođenog.

Osnovni CV za diplomirane studente

Za svaki posao za koji se prijavljujete, prilagodba vašeg osnovnog životopisa konkretnom oglasu može značajno povećati vaše šanse za uspjeh. Kako biste to uradili, CVMaker vam preporučuje da napravite osnovni CV u koji ćete pohraniti sve svoje informacije i zatim napraviti novi CV kada se prijavljujete za konkretan posao.

Prikupite, zapišite i držite sva osobna, akademska i osobna postignuća u jednom mjestu. Ako imate osnovni CV, tada ćete moći kopirati sve vaše podatke, a trebat ćete samo urediti sadržaj kako biste prilagodili CV oglasu za posao.

Više informacija dostupno je u našem članku o tome kako napisati dobar CV.

CV za konkretan posao

Istražite kompanijsku kulturu i prilagodite svoj CV konkretnom oglasu za posao. Ova taktika pokazuje vašem potencijalnom poslodavcu da ste posvećeni detaljima, tj., njihovim potrebama i da vas to zbilja zanima.

Kako biste napravili CV za konkretan posao, prikupite informacije iz oglasa za posao za koji se prijavljujete i web stranice kompanije, kao što je stranica kako biste upoznali brend kompanije i njezine vrijednosti. Napravite popis ključnih zahtjeva, riječi, ključnih riječi i onoga što je kompaniji potrebno. Koristite ovaj popis, zajedno s vašim osnovnim životopisom, kako biste složili tekst i stavili informacije u vaš CV za konkretan posao.

Što uvrstiti u CV diplomiranog studenta? Savjeti i primjeri

CV će biti jedinstven od svake osobe jer je jedinstven za vaše konkretne prilike. No, neke osnovne informacije moraju biti uključene neovisno o vašem izboru karijere ili profesionalnom iskustvu. Napravili smo popis osnovnih odjeljaka koje trebate imati u svojem životopisu diplomiranog studenta.

Kako napisati osobni profil za CV diplomiranog studenta

Osobni profil ili sažetak vas najbolje opisuje, kao i ono što želite postići. U nekoliko redaka ukratko napišite koje su vaše snage, ključne vještine i kvalifikacije.

Na primjer, za CV diplomiranog inženjera, dobro je imati kvalitete kao što su pragmatičnost, posvećenost detaljima ili izražene vještine rješavanja problema, a onda ih može detaljnije pojasniti kada navodite tvde ili tehničke vještine u zasebnom odjeljku. Ovo nije nužno, ali ako ste tek diplomirali, možete spomenuti kakvu vrstu posla tražite te u kakvom okruženju ili kulturi biste željeli raditi.

Kako dodati vještine u CV diplomiranog studenta

Dodavanje vještina u vaš CV je nešto obavezno i treba biti pažljivo napravljeno. Trebate istaknuti svoje jake strane u industriji kojom se želite baviti. Kada pokazujete svoje jake strane i vještine, pogledajte jesu li relevantne za poziciju za koju se prijavljujete. Ako ste tek diplomirali ili još niste, a pišete CV, tada se odlučite za naslov "Vještine" jer još uvijek niste stručnjak u svojem području. Ako pišete CV, a trenutačno ste na postdiplomskom studiju, odlučite se na naslov "Područja stručnosti" jer ste sada već stekli više iskustva i vještina.

Koristite energičan i profesionalan jezik. Izbjegavajte koristiti izraze kao što su iskren, dobar, loš ili smiješan. Oni vam neće ničemu služiti jer nemaju nikakvog značenja. Zbog toga vam CVMaker preporučuje da uvrstite kvalitete po kojima ćete se isticati za poziciju za koju se prijavljujete. Uvijek se upitajte odgovaraju li ove vještine ili kvalitete vašem željenom radnom mjestu ili kompaniji.

Primjeri tvrdih vještina za diplomiranog studenta

Tvrde vještine su sposobnosti koje se mogu naučiti, a koje je jednostavno kvantificirati. Obično se odnose na konkretne, mjerljive i često tehničke vještine koje se odnose na konkretan posao. Za razliku od mekih vještina, tvrde vještine su opipljive te se stječu i poboljšavaju putem prakse, ponavljanja i obrazovanja. Ako imate tvrde vještine, to obično znači da imate certifikat ili diplomu koja potvrđuje da ih imate.

  • copywriting
  • podatkovna analiza
  • upravljanje projektima
  • strojno učenje
  • vođenje društvenih mreža
  • računovodstvo
  • razvoj web stranica
  • dizajn korisničkog iskustva/korisničkog sučelja
  • programski jezici (napišite konkretan jezik u zaseban odjeljak pod nazivom tehničke vještine ili tehnička stručnost)

Primjeri mekih vještina za diplomiranog studenta

Meke vještine su prirodne crte karaktera koje možete razviti u svojem svakodnevnom životu. Razmislite o tome kako radite i komunicirate s drugim ljudima ili kako rješavate sukobe. Meke vještine obično nisu vezane uz konkretnu funkciju. Neki su ljudi rođeni s ovim vještinama, drugi ih stječu tijekom života.

  • interpersonalne vještine
  • kreativnost
  • komunikacija
  • rješavanje problema
  • posvećenost detaljima
  • liderstvo
  • prilagodljivost
  • kritičko razmišljanje
  • upravljanje vremenom
  • empatičnost

Više detalja dostupno je u ovom članku o tome koje vještine uvrstiti u svoj CV.

Kako najbolje dodati radno iskustvo u CV diplomiranog studenta?

Radno iskustvo je osnova dobrog životopisa, a s obzirom na to da ste tek nedavno diplomirali, vjerojatno nemate puno radnog iskustva.

Uvijek pišite ovaj odjeljak s glagolima radnje kako biste opisali svoje zadatke i neka postignuća. Pogledajte naš članak o radnom iskustvu kako biste naučili to uraditi. Savjet je da uključite relevantna iskustva ili iskustvo koje pokazuje prenosive vještine.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Primjeri radnog iskustva:

  • Stažiranje: ovo je možda najbolji nadomjestak radnog iskustva jer vam jasno pokazuje kako primjenjujete vještine koje ste naučili. Uz to, vještine koje ste razvili tijekom stažiranja čine vas vrijednijim zaposlenikom.
  • Pripravništvo i naukovanje, poput stažiranja, i ovo premošćuje jaz između vaših akademskih, profesionalnih i osobnih interesa. To pokazuje regruteru da ste svoje tvrde vještine stekli tijekom praktičnog iskustva. Možete na njih gledati kao na ulaganje u svoju karijeru. Ako obravite pripravništvo, imat ćete veće šanse za dobivanje posla nego ako nemate nikakvog iskustva.
  • Samozapošljavanje ili freelancing su odličan dodatak za vaš CV. Slično kao dodavanje radnog isksutva, povremenih poslova ili stažiranja u CV, napišite ih u natuknicama. Uvrstite i svoje zadatke i postignuća.

Više informacija dostupno je u članku radno iskustvo u životopisu.

Kako navesti dodatno iskustvo kao volonterski rad u životopisu diplomiranog studenta

Ako nemate radnog iskustva, dodajte novi odjeljak u svoj CV u kojem ćete navesti sve svoje dodatne aktivnosti. Primjeri su studentska udruženja, članstva u odborima i volotiranje za neprofitne orgganizacije. Ovaj odjeljak može biti vrlo vrijedan.

Dodatno iskustvo može uključivati:

Usputne poslove: pokažite da možete raditi više toga odjednom i da ste spremni i da želite raditi. Primjeri usputnih poslova mogu biti konobarenje, čuvanje djece i sl.

Držanje instrukcija znači pomaganje studentima ili učenicima izvan učionice. Ovim ćete iskustvom steći važne vještine podučavanja kao što su rješavanje problema, liderstvo, komunikacija i prilagodljivost svakom učeniku. Oni koji drže instrukcije su obično strpljivi, motivirani i jako ih zanimaju njihovi učenici.

Studentska udruženja: ako ste bili aktivan član studentskog udruženja na vašem sveučilištu, to pokazuje da ste spremni pomoći drugima više od onoga što se traži od vas.

Volonterske aktivnosti ne pripadaju izravno u odjeljak s radnim iskustvom jer općenito vas na njima ne angažira niti plaća poslodavac. To ovisi o tome kakvo je vaše volontersko iskustvo, naravno, ali u većini slučajea može biti u ovom odjeljku. Volontiranje je korisno iskustvo koje vam omogućava stjecanje praktičnih vještina dok radite s različitim ljudima u jednom timu.

Više detalja dostupno je u članku hobiji i interesi u životopisu.

Kako navesti obrazovanje u CV diplomiranog studenta

Obrazovanje u životopisu je vrlo važno, ali imajte na umu da može biti formalno i neformalno. Iako neki regruteri ne zahtijevaju da imate diplomu, drugi to ipak traže. Pažljivo pogledajte zahtjeve posla kako biste vidjeli imate li uvjete za željenu poziciju.

Započnite s kratkim opisom svoje diplome i zatim koristite natuknice kako biste naveli svoje relevantne predmete ili postignuća kao što su projekti. Ako želite saznati više, pročitajte članak kako poboljšati svoje vještine.

Isticanje projekata u vašem životopisu daje regruterima primjere vaših prenosivih vještina primijenjenih u neakademskom okruženju. A kada ih dodate u svoj CV, to pokazuje vašu sposobnost da odvojite vrijeme, vodite, inicirate ili upravljate projektima tijekom duljeg razdoblja.

Ključni zaključci

Nakon što ste završili s pripremom, pisanjem, uređivanjem i lektoriranjem tako što ste izradili i osnovni CV i onaj za konkretan posao, napokon se možete početi prijavljivati za poslove. Kada uložite više truda i vremena, savladat ćete umijeće uvjeravanja i izrade životopisa. Ove će vam vještine koristiti i u vašem sljedećem poslu, ali i u budućoj karijeri. Kako biste saznali više, pogledajte naš članak o tome kako napisati CV za diplomiranog studenta.

Zabavite se dok vježbate svoje vještine pisanja životopisa i želimo vam sreću na vašem karijernom putovanju. Budite kreativni i sretno!

Dodatni savjeti za vaš CV diplomiranog studenta

  • prijavite se s odgovarajućim motivacijskim pismom
  • koristite sažet, jasan i kratak jezični izričaj
  • pažljivo iščitajte svoj CV svaki put kada izrađujete novi
  • koristite riječi iz oglasa za posao i budite uvjerljivi
  • pretvorite svoje akademske vještine u industrijske vještine
  • ako nemate radnog iskustva, razmislite o pisanju životopisa temeljenog na vještinama
  • razmislite o pripravništvu tijekom pauza kako biste stekli radno iskustvo
  • fokusirajte se na svoje izvannastavne aktivnosti, edukaciju i usputne poslove kako biste se istaknuli

Sljedeći koraci?

Nakon čitanja ovog članka, bit ćete u boljoj formi za određivanje dobrih i loših strana vašeg životopisa. Dok imate na umu sve bitne informacije i strukturu koje se trebate držati, pisanje životopisa će postati jednostavnije i, nadamo se, manje naporno. Koristite i primjenjujte naše savjete za karijere kako biste postali vidljivi na tržištu rada. Vaša je sudbina u vašim rukama.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Često postavljana pitanja

Kako napisati CV ako ste tek diplomirali?

Ključ pisanja dobrog životopisa ako ste tek diplomirali jest da slijedite sve etape sastavljanja životopisa, a to su planiranje, istraživanje te izrada životopisa, i onog osnovnog, i onog za konkretan posao. Koristite glagole radnje i jasan jezik kako biste izbjegli sve višeznačnosti. Držite se ključnih riječi koje ste pronašli na web stranici kompanije i u oglasu za posao.

Koliko treba biti dugačak moj životopis diplomiranog studenta?

CV treba imati 1-2 stranice. Idealno je ako sve imate na jednoj stranici. Pokušavajte izbjegavati komplicirane i isprazne riječi. Zapamtite da se ne preporučuje da CV sadrži dvije ili više stranica osim ako nemate mnogo godina relevantnog iskustva ili se prijavljujete za posao u akademskom okruženju ili STEM području.

Mogu li dobiti posao kao diplomirani student ako imam loše ocjene?

Najbolja strategija za rješavanje ovog problema jest da preskočite ocjene u svojem životopisu. Većini je poslodavaca iskustvo važnije od ocjena. Ako imate relevatno radno iskustvo ili ste obavili pripravništvo uz svoj studij, to će više značiti od ocjena. Ne brinite ako nemate dobro ocjene. Poslodavci obično ne provjeravaju jeste li završili školu, tako da je malo vjerojatno da će provjeravati vaše ocjene.

Koje tečajeve i certifikate odabrati za životopis diplomiranog studenta?

Ako tražite pouzdane i renomirane online tečajeve ako ste tek diplomirali, pogledajte ove u nastavku. Odlučite se za tečajeve koji će unaprijediti vaš CV relevantnim vještinama i znanjem.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća