Kako navesti hobije i interese u životopisu

Kada je riječ o uvrštavanju hobija i interesa u životopis, najvažnija je relevantnost. Iako su osnovni odjeljci poput obrazovanja i radnog iskustva nužni, isto je tako važno obratiti pažnju na dodatne odjeljke kao što su životopis hobiji i interesi.

U ovom ćemo članku istražiti ovaj neobavezni odjeljak životopisa, gledajući na njega kao na važan dio dodatnog iskustva. Imate mogućnost izbora: ostaviti ovaj odjeljak takav kakav jest ili, s druge strane, strateški ga integrirati s vašim dodatnim iskustvom. Ako želite vidjeti širok raspon primjera prikladnih za životopise, pogledajte naše primjere životopisa.

Što su hobiji i interesi?

Hobiji su aktivnosti koje ispunjavaju vaše slobodno vrijeme, drugačije od vašeg radnog vremena. Obično treba nekoliko tjedana kako bi se hobi u potpunosti razvio i kako biste se bavili njime. S druge pak strane, interesi u svjesne sklonosti i strasti prema određenim stvarima. Na primjer, ako vas interesira glazba, možda ćete se baviti njezinim proučavanjem, naučiti svirati novi instrument ili se čak odvažiti na osnivanje vlastitog benda.

Kako biste strateški uvrstili hobije i interese u svoj CV, pogledajte naše članke o izradi životopisa bez radnog iskustva ili životopisa temeljenog na vještinama. Ovdje ćete pronaći vrijedne informacije.

Po čemu se hobiji razlikuju od interesa?

Iako su ovi termini povezani, njihove se karakteristike razlikuju. Hobiji zahtijevaju višu razinu povećenosti u odnosu na interese. Ako vas nešto interesira, to ne znači da će prerasti u hobi. Interesi ne zahtijevaju nikakvu aktivnost, već trebate naći vremena kako biste se njima bavili. Na primjer, ako želite postati arhitekt, možda vas zanima fotografija, umjetnost ili modeliranje. Vaši bi hobiji u ovom primjeru bili ulična fotografija, skiciranje i korištenje programa za dizajn.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Kako uvrstiti hobije i interese u CV

U nastavku ćete vidjeti kako učinkovito uvrstiti hobije i interese u svoj CV:

1. Utvrdite relevantnost hobija

Iako hobiji i interesi možda nemaju ključnu važnost kao vještine, radno iskustvo ili obrazovanje, važno je procijeniti njihovu relevantnost u skladu s ciljevima posla. Fokusirajte se na dodavanje hobija koji pokazuju vještine i kvalitete koje su u skladu sa željenom ulogom.

2. Istaknite prenosive vještine

Zabilježite vještine koje ste stekli dok ste se bavili hobijima i interesima. Ove vještine mogu biti jednako vrijedne kao i one koje ste stekli tijekom rada ili edukacije. Na primjer, ako uživate u bavljenju timskim sportovima, to pokazuje vaš timski duh i sposobnosti da surađujete.

3. Pokažite jedinstvene sposobnosti

Dodavanje u životopis hobija i interesa daje vam mogućnost da se istaknete među drugim kandidatima. Iskorisite ovaj odjeljak kako biste pokazali svoje jedinstvene sposobnosti i ono što vas posebno zanima. To će pomoći u postizanju cjelovitijeg i pamtljivijeg dojma.

4. Prilagodite ih opisu posla

Analizirajte opis radnog mjesta i odredite sve konkretne vještine i karakteristike koje poslodavac traži. Ako se vaši hobiji i interesi poklapaju s tim zahtjevima, uvrstite ih u svoj CV. Ovo će pokazati da odgovarate toj ulozi i može privući pažnju regrutera.

5. Neka bude sažeto

Neka vaš odjeljak s hobijima i interesima bude sažet i konkretan. Odaberite nekoliko ključnih aktivnosti koje najbolje ističu vaše vještine i koje su u skladu s poslom na koji se prijavljujete. Nemojte navoditi previše hobija jer to može odvući pažnju s važnijih odjeljaka vašeg životopisa.

6. Navedite primjere i postignuća

Kada navodite u životopisu hobije i interese, nemojte ih samo nabrajati. Navedite konkretne primjere i postignuća vezane uz svaku aktivnost. Ovo će dati dodatnu dimenziju vašem životopisu i pomoći poslodavcima razumijeti koji ste utjecaj postigli pomoću vaših hobija.

7. Budite profesionalni

Iako je važno pokazati osobnost, neka vaši hobiji i interesi budu profesionalni i prilagođeni životopisu. Nemojte uvrštavati kontroverzne ili pretjerano osobne aktivnosti koje mogu stvoriti negativan dojam.

Pridržavanjem ovih smjerica možete učinkovito uvrstiti svoje hobije i interese u svoj životopis, ističući relevantne vještine i snage zbog čega ćete biti kandidat koji se ističe. Kako biste se inspirirali, pogledajte primjer studentskog životopisa.

Gdje navesti u životopisu hobije i interese?

Kako biste učinkoito uvrstili hobije i interese, dodajte ovaj odjeljak pod "Dodatno iskustvo". Umjesto da ga postavite na vrh vašeg životpisa, razmislite o tome da bude negdje bliže kraju. Ovo će vam omogućiti da te informacije budu prikazane bez bojazni da će zasjeniti ključne odjeljke. Ako ih stavite na nižu poziciju, u slučaju da to želite, možete detaljno govoriti o svojim hobijima i interesima tijekom razgovora za posao. Za dodatne informacije o različitim odjeljcima životopisa pročitajte naš članak o tome kako napisati dobar CV.

Primjeri hobija i interesa za CV

Hobiji:

  • sviranje instrumenta
  • kuhanje ili priprema kolača
  • slikanje
  • grafički dizajn
  • stolarstvo
  • volontiranje.

Interesi:

  • likovna umjetnost
  • putovanje
  • vođenje bloga
  • kazališna umjetnost
  • glazbena produkcija.

Primjeri u životopisu hobija i interesa za konretan posao

U nastavku ćete pronaći tri primjera poslova i odgovarajućih hobija i interesa koji su relevantni za svaku poziciju.

Hobiji i interesi za CV arhitekta:

  • skiciranje i crtanje
  • putovanje i istraživanje
  • grafičko oblikovanje.

Hobiji i interesi za CV putopisca:

  • osobni blog
  • fotografija
  • strani jezici.

Hobiji i interesi za CV ogranizatora događaja:

  • organiziranje dobrotvornih događaja
  • postavljanje komercijalnih izložbi
  • pisanje pozivnica.

Pogledajte primjere živitopisa kako biste saznali više.

Ključni zaključci

Kada uvrštavate u svoj CV hobije i interese, važno je razmisliti o tome koliko su relevantni za posao. Odaberite aktivnosti koje ističu prenosive vještine i iskustva povezana s tom konkretnom pozicijom. Odabirom odgovarajućeg obrasca životopisa možete jednostavno dodavati hobije i interese koji će unaprijediti vaš CV. Ako slijedite ove smjernice, možete učinkovito iskostiti svoje hobije i interese kako biste poboljšali svoj CV i istaknuli svoje odlike kao kandidata.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Često postavljana pitanja

Koje su prednosti dodavanja hobija i interesa u CV?

Uvršavanje u životopis hobija i interesa može poboljšati CV onoga tko ima malo radnog iskustva ili ga uopće nema. Prvo, to pokazuje interese koji nadilaze radno iskustvo i obrazovanje. Dodavanje hobija i interesa pomaže u stvaranju osobnije povezanosti s poslodavcem.

Dodatne prednosti dodavanja hobija i interesa:

  • Pokazuje vašu spremnost na učenje novih vještina.
  • Pokazuje vašu sposobnost prilagodbe dok pokušavate postići najbolje rezultate.
  • Pokazuje vaše analitičke i kreativne vještine ili pak one vezane uz rješavanje problema.
  • Dokazuje da ste se spremni obvezati na svoje ciljeve ili se pridržavati svoje rutine.
  • Pomaže vam da se istaknete u masi tako što će vaš CV biti osobniji.

Koje su najčešće pogreške kada se dodaju u životopis hobiji i interesi?

Dodavanje hobija i interesa u CV može imati negativni učinak na vašu prijavu. Ovo su neki razlozi koje su naveli stručnjaci zašto biste ih trebali izostaviti:

  • Nisu relevantni za poziciju za koju se prijavljujete.
  • Mogu zauzeti prostor u vašem životopisu koji bi se mogao iskoristiti za važne informacije poput obrazovanja i radnog iskustva.
  • Regruterima ili stručnjacima za zapošljavanje mogu zvučati neprofesionalno.
  • Može ih se iskoristiti protiv vas jer se možda poslodavcu ne svidi koji su vaši hobiji ili interesi.

Koji su česti hobiji i interesi?

Česti hobiji i interesu su u rasponu od sporta poput nogometa ili rukometa do kreativnih aktivnosti poput slikanja i bavljenja glazbom. Popularni hobiji i interesi na otvorenom su planinarenje, pecanje i vrtlarenje. Na kraju, proteklih su godina postali vrlo popularni hobiji vezani uz tehnologiju, gaming i društvene medije.

Koji su najbolji hobiji za CV?

Najbolji hobiji koje možete dodati u CV su oni koji ističu relevantne vještine ili kvalitete. Hobiji koji ističu timski rad, liderstvo ili pak sposobnosti rješavanja problema mogu pozitivno utjecati na postupak prijave za posao. Sudjelovanje u volontiranju u zajednici ili bavljenje umjetnošću kao što je grafički dizajn ili pisanje su izvrsni hobiji koje trebate istaknuti u svojem životopisu. Pogledajte primjere životopisa kako biste se dodatno inspirirali.

Mogu li dodati igre u CV kao hobi?

Možete dodati igre u CV u svojstvu hobija ako su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Ako su igre izravno vezane uz posao za koji se prijavljujete ili kako bi ilustrirale konkretnu vještinu poput timskog rada, prihvatljivo je da ih spomenete. No, trebate biti jako oprezni i uzeti u obzir percepciju poslodavca jer neki možda ne smatraju da je igranje igara poželjno ili da je to profesionalan hobi.

Mogu li navesti odlazak u teretanu kao hobi u životopisu?

Da, možete spomenuti odlazak u teretanu u svojem životopisu. Savjetujemo vam da to uvrstite u svoj CV samo ako vas to jako zanima i ako ste predani tome. Tijekom razgovora za posao možete to detaljno objasniti i spomenuti da idete u tereranu pet dana tjedno što pokazuje dosljednost i posvećenost cilju. Umjesto da navodite da "idete u teretanu", istaknite konkretna postignuća poput pobjede na natjecanju ili držanje poduka iz fitnessa.

Je li putovanje dobar hobi za moj CV?

Putovanja mogu biti dobar hobi koji možete uvrstiti u svoj CV, posebice ako je na neki način povezan s vašim željenim poslom ili industrijiom. To može pokazati vašu osviještenost o kulturama, prilagodljivost i globalnu perspektivu. Uz to, putovanja mogu istaknuti vaše sposobnosti i vještine vezane uz planiranje, vođenje budžeta i rješavanje problema te sposobnost učinkovite komunikacije u različitim okruženjima.

Koje hobije izostaviti iz životopisa?

Kada odlučujete o tome koje hobije uvrstiti ili izostaviti iz svojeg životopisa, važno je razmisliti o tome kakav dojam želite ostaviti na potencijalnog poslodavca. Zapitajte se hoće li se vaši hobiji i interesi smatrati relevantnima i prikladnima za posao za koji se prijavljujete.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća