Kako napisati uspješan studentski CV? Najbolji savjeti za prvi posao!

Kao što će vam svaki nedavno diplomirani student reći, tržište rada je konkurentno nakon fakulteta. Zato je važno uložiti mnogo truda u izradu profesionalnog životopisa . Bez obzira na to tražite li studentski posao ili želite pronaći svoj prvi posao za koji studirali, važno je da vaš CV bude dojmljiv i lak za čitanje. Pročitajte naše savjete i saznajte kako izraditi savršen životopis koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Po čemu se studentski životopis razlikuje od ostalih životopisa?

Zapravo, studentski se životopis ne razlikuje mnogo od profesionalnog. Općenito govoreći, najveća je razlika u manje iskustva od nekoga tko je već godinama na tržištu rada. Malo radnog iskustva obično predstavlja nedostatak, ali poslodavci razumiju da studenti vjerojatno neće imati sve vještine koje su im potrebne, osim ako ne govorite o studentima koji su se vratili u obrazovanje tijekom svoje karijere. Zbog toga će životopis studenta morati sadržavati više pozitivnih osobina kandidata umjesto isticanja relevantnog radnog iskustva.

Kako početi pisati studentski životopis

Pogledajte primjer studentskog životopisa i radite na temelju toga. Možete odabrati između mnogo predložaka koji će vam pomoći da započnete u pisanju svog životopisa. Korištenje tuđeg predloška može biti od velike pomoći i svakako je bolje od gledanja u prazan list papira. Iako su ručno pisani životopisi prihvatljivi u nekim okolnostima, većina poslodavaca očekuje od studenta da izradi životopis u programu za obradu teksta koji se može ispisati na jedan ili dva lista A4 papira ili koji se može poslati e-poštom, ovisno o postupku prijave.

Što biste trebali staviti u životopis?

Započnite sa svojim imenom i podacima za kontakt prije nego što prijeđete na svoj osobni profil i obrazovne kvalifikacije, uključujući bilo koje radno iskustvo koje ste možda stekli tijekom studentskog rada ili studentske prakse. Pišite punim rečenicama iako ponekad možete koristiti nabrajanje, na primjer, za popis rezultata ispita. Ako ste već diplomirali na preddiplomskom studiju te ste nastavili studij na diplomskom studiju, ne zaboravite prvo uključiti podatke o trenutnoj diplomi, uključujući visokoškolsku ustanovu na kojoj ste je stekli. Na kraju možete navesti srednjoškolsku diplomu.

Dobar životopis mora sadržavati barem sljedeće;

  • Osobni / kontaktni podaci
    • Ime i prezime
    • Mjesto boravka
    • Broj telefona
    • E-mail adresu
    • LinkedIn profil (ako je reprezentativan i ažuriran)
  • Osobni profil; kratko, ali snažno predstavljanje sebe. U dvije do tri rečenice objasnite tko ste, u čemu ste vješti, što tražite i koje su vam ambicije.
  • Radno iskustvo; opišite poslove i radno iskustvo koje ste već imali. Ukratko objasnite svoje zadatke, odgovornosti i postignuća. Pokušajte se usredotočiti na prenosive vještine koje će vam pomoći da budete uspješni i na drugim poslovima.
  • Obrazovanje i kvalifikacije; popis završenoga obrazovanja pišete obrnutim kronološkim redoslijedom, od najnovijeg prema najstarijem. Ako je relevantno za posao za koji se prijavljujete, uključite pojedinosti o svojoj diplomi, kao što su specifične naučene vještine, realizirani projekti te vaša posebna uloga i postignuća.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Kako nadoknaditi malo ili nimalo profesionalnog radnog iskustva?

Ne možete magično stvoriti radno iskustvo iz zraka, stoga iskoristite znanje i iskustvo koje imate kako biste pokazali svoje vještine u životopisu. Aktivnosti kao član udruga i društvenih grupa unutar i izvan fakulteta mogu se iskoristiti za demonstraciju vaših organizacijskih, osobnih i komunikacijskih vještina. Nemojte doći u iskušenje da izmislite radno iskustvo koje niste imali. Ako nemate iskustva u području za koje tvrdite, vjerojatno će vas vrlo brzo otkriti na intervjuu. Koji god posao da ste radili, čak i ako je to bio samo sezonski posao, relevantan je i pokazuje vašu sposobnost i volju za radom.

Naravno, u svom životopisu ne želite isključivo napisati informacije koje su relevantne i time dodaju vrijednost. Ako smatrate da svom životopisu trebate dati malo više „mesa“, zbog nedostatka profesionalnog iskustva, razmislite o dodavanju sljedećih dijelova;

  • Izvannastavne aktivnosti; jeste li bili dio studentske udruge, predstavnik studenata ili ste pisali za studentske novine? Izvrsno! Ove aktivnosti mogu pokazati vaše vještine i predanost. Bio bi veliki promašaj kada ih ne biste spomenuli u svom studentskom životopisu.
  • Interesi; ako se vaši hobiji ili osobni interesi podudaraju s područjem rada ili industrijom za koju se prijavljujete, to bi vam moglo dati prednost u odnosu na druge kandidate. Pokušajte biti konkretni; što vas točno zanima? Postoje li određene knjige, autori ili stručnjaci koji vas inspiriraju? Što ste konkretniji, to su vaši interesi autentičniji.
  • Studentski projekti; jeste li radili projekt u kojem ste pokazali vještine potrebne za posao za koji se prijavljujete? To je odlična zamjena za radno iskustvo! Opišite zadatak, svoju specifičnu ulogu i ishod/postignuća projekta. Ako su projekt ili istraživanje koje ste proveli objavljeni u medijima, svakako uključite poveznicu.
  • Dobre ocjene; jeste li postigli natprosječne ocjene? Možda diplomirali s pohvalama cum laude? To bi vam moglo dati prednost u odnosu na druge studentske kandidate. Ovdje je ključna prezentacija; možda biste se trebali usredotočiti na predmete koji su najrelevantniji za područje rada umjesto na cijeli popis ocjena.

Kako istaknuti vaš studentski CV

Priznajmo, vaš nedostatak profesionalnog radnog iskustva potencijalni poslodavac može smatrati nedostatkom. Zbog toga ćete taj nedostatak nekako morati nadoknaditi, na primjer – životopisom. Ovdje je ključno prilagoditi životopis tako da savršeno odgovara opisu posla. U opisu posla poslodavci daju mnogo natuknica o tome što traže od kandidata. Iskoristite ove informacije u svoju korist! Pobrinite se da se prilikom čitanja vašeg životopisa lako pronađu potrebne vještine.

Ako se prijavljujete za posao u kreativnoj industriji, onda imate slobodu u korištenju boje, grafika i slika. Međutim, većina poslova za diplomante zahtijeva pridržavanje konvencionalnog formata što otežava izdvajanje vašeg životopisa od konkurencije. Alternativno, možete koristiti velika tiskana slova za svoje naslove odjeljaka što životopis čini dinamičnijim. Kada navodite ključne atribute koji vas razlikuju od ostalih kandidata, razborita upotreba kurziva ili podebljanog teksta također može napraviti razliku. Ovdje je ključno ne pretjerati s oblikovanjem ili bi vaš studentski CV mogao izgledati djetinjasto.

Sljedeći savjeti također će pomoći da se vaš životopis istakne od ostalih;

  • Uskladite različite dijelove svog životopisa i popratnog pisma kako bi to bila koherentna, dosljedna priča za regrutere. Na primjer, ako se prijavljujete za jako komercijalno orijentiran posao, ne trebate spominjati vaše ambicije u postajanju svjetski poznati zaštitnik okoliša.
  • Isticanje vještina je jedna stvar, njihovo demonstriranje sasvim druga. Ako postoje određene vještine važne za određenu ulogu, nemojte samo tvrditi da ih imate, već pokušajte navesti gdje ste ih naučili. Dakle, ako tvrdite da imate jake organizacijske sposobnosti, pokušajte pronaći primjere u kojima ste pokazali tu vještinu. Osim profesionalnog radnog iskustva, to može biti i organizacija događaja za sportski klub ili studentsku udrugu.
  • Usredotočite se na postignuća. Bez obzira na to jeste li dobili iznadprosječne ocjene u pojedinim predmetima ili projektima na fakultetu ili ste bili uspješni u studentskom poslu, to zanima poslodavce. Jeste li trčali maraton ili se popeli na planinu? Odličan način da nadoknadite nedostatak radnog iskustva!

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Zašto prilagoditi svoj životopis svakoj prijavi?

Svi su poslovi različiti. Svi poslodavci imaju različite korporativne identitete i načine rada. Iako ne prilagodite svoj životopis ovim zahtjevima, naravno da postoji mogućnost da ćete dobiti taj vrlo važan intervju i bez toga. Međutim, prilagođavanjem svog životopisa, dajete si najbolje šanse da budete pozvani na razgovor. Ne morate potpuno iznova pisati svoj životopis svaki put kada se prijavljujete za posao. Čak i neke suptilne izmjene mogu napraviti veliku razliku. Na primjer, zamislite da želite dobiti posao u dobrotvornom sektoru. Prilikom navođenja svojih školskih kvalifikacija, ako se željeni poslodavac bavi medicinskim istraživanjem, prvo stavite rezultate iz biologije ili kemije. Isto tako, ako dobrotvorna organizacija radi u inozemstvu, trebali biste navesti svoje jezične vještine na vrhu, jer takav posao zahtjeva poznavanje stranih jezika. Čak i ako mislite da ovi detalji neće napraviti razliku, morate imati na umu da su neki životopisi studenata vrlo slični. Samo malo prilagodbe može vam dati prednost pred vašim konkurentima i dovesti vas u uži izbor za intervju. Još jedan koristan savjet je u promjeni redoslijeda teksta osobnog profila kako bi se sve informacije koje su relevantnije za pojedinog poslodavca pojavile među prvima.

Koji je format i struktura najbolji za studentski životopis?

Neke prijave za posao navest će format u kojem žele primiti životopis. To je obično zato što proces prati obrazac za prijavu, a dotični poslodavci ne žele duplicirati informacije koje bi usporile njihov proces odabira. U okolnostima u kojima za vas nije postavljena nikakva struktura, najbolje je držati se provjerenog formata. Koristite jasan i čitljiv font koji izgleda profesionalno. Comic Sans je nešto što treba izbjegavati, ali Times New Roman, Arial i Verdana prihvaćeni su dobro. Upotrijebite malo veći font za svoje ime i podatke za kontakt – na kraju, životopis je o vama. Iskoristite i podnaslove za različite odjeljke svog životopisa. Pobrinite se da su prijelomi redaka dobro iskorišteni kako bi informacije u vašem životopisu bile posložene tako da se mogu brzo pregledati. Ne zaboravite da poslodavci vide stotine životopisa studenata, ponekad svakodnevno, tako da će vaš CV biti detaljno pročitan samo ako je prošao prvo skeniranje. Imajte na umu da vaš CV ne smije biti predug. Dužina životopisa nije egzaktna znanost jer će ovisiti o drugim informacijama navedenim u popratnom pismu ili obrascu za prijavu. Uz to, ako prevrćete dvije strane A4, onda je vaš životopis predug i morate ga skratiti.

Primjer životopisa - student sveučilišnog studija ekonomije koji traži posao u digitalnom marketingu - Auckland predložak

CV-Example-student-Auckland-template-Marko-Kovac-small.jpg

Preuzmite ovaj primjer životopisa - apsolvent traži posao u digitalnom marketingu

U gornjem primjeru životopisa, kandidat Marko ima diplomu preddiplomskoga studija i trenutno je apsolvent studija ekonomije. Tijekom studija već je stekao relevantno radno iskustvo radeći studentske poslove. Studentska bi mu praksa mogla dati prednost u odnosu na druge kandidate, stoga je visoko u njegovom životopisu. Kako bi životopis dobio dodatnu težinu, Marko također spominje tečajeve koji su relevantni za digitalni marketing u kojemu želi raditi. Marko je odlučio koristiti neutralni, ali profesionalni predložak životopisa "Auckland" bez fotografije. S našim alatom za izradu životopisa lako možete promijeniti svoj predložak. U donjem primjeru transformirali smo Markov životopis u životopis sa slikom.

Primjer životopisa – životopis za studente bez fotografije - Edinburgh predložak

CV-Example-student-Edinburgh-template-Marko-Kovac-small.jpg

Preuzmite ovaj primjer životopisa - sa slikom

Markov životopis sada se koristi u modernijem predlošku Edinburgh s fotografijom. Predložak se po želji može koristiti i bez fotografije. Uz CVmaker, možete jednostavno duplicirati svoj životopis i prilagoditi ga kako bi odgovarao vašoj prijavi. Također pogledajte naše druge predloške životopisa i odaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj prijavi!

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Dobri savjeti i pogreške koje treba izbjegavati?

  • Izbjegavajte ležeran jezik ili žargonske izraze. Životopisi su formalni dokumenti i treba ih tretirati kao takve, čak i ako se poslodavac doima čudnim.
  • Ispravite svoj životopis od tipfelera i pravopisnih pogrešaka. Čak i briljantni pisci eseja na sveučilištima rade pogreške ove vrste pa provjerite i zatim još jednom provjerite prije slanja.
  • U svoj životopis nemojte uključivati informacije koje ste već naveli u obrascu za prijavu. Ili skratite svoj životopis u skladu s tim ili uključite dodatne informacije koje biste inače morali izostaviti.
  • Čak i malo radnog iskustva puno znači kada se prijavljujete za svoj prvi posao nakon diplome, stoga vam ne treba budi neugodno spomenuti stvari koje ste radili u prošlosti. Gotovo svi studenti moraju zarađivati dok studiraju i poslodavci to razumiju.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća