Kako napisati osobni profil za životopis? Praktičnih primjera koji će vam pomoći!

Mnogi koji imaju sjajan životopis u drugim područjima razočaraju se kada na dođe na red njihov osobni profil. Naravno, bez pravog iskustva i kvalifikacija za posao koji tražite, vaš osobni profil neće previše značiti. Ali ako tražite svoj prvi posao ili ste kvalificirani slično kao i drugi kandidati, tada se vaša prijava može istaknuti zahvaljujući vašem osobnom profilu što vam može pomoći da dobijete taj vrlo važan intervju. Nastavite čitati kako biste saznali kako napisati profesionalni profil koji će na razumljiv način reći što sve trebate prijeći u pisanju svog profila.

Što je osobni profil?

Pojednostavljeno, CV profil je osobna izjava koja onome koji čita vaš životopis daje ideju o vašoj osobnosti i onome što vas čini pojedincem. Osobni profil je sažetak onih stvari o vama koje se odnose na vaše vještine i kvalitete, ali koje ne čine mini-biografiju. Nijedan potencijalni poslodavac ne želi dubinsku analizu vašeg psihološkog stanja. Umjesto toga, uspješan profil daje čitatelju nekoliko uvida u vaš identitet i motivaciju. Kao takav, spomenut će potencijalne teme za razgovor koje bi se mogle pojaviti na intervjuu kada dođete u fazu 'upoznavanja'. Možete shvatiti svoj osobni profil kao teaser za životopis; on bi trebao potvrditi da ste vi pravi izbor i ujedno privući pozornost poslodavca i motivirati ga da dublje zaroni u vaš životopis.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Neki poistovjećuju osobne profile s informacijama koje možete uključiti u popratno pismo, ali osobni profil je više od toga. Zamislite uspješan osobni profil kao svoju priliku da spomenete neke pozitivne izjave o sebi koje će vam pomoći izgledati dobro u očima čitatelja. Međutim, u svome pristupu ne biste trebali biti previše prodajni niti iznositi pretjerane tvrdnje jer ćete zbog toga ili izgledati arogantno ili će vas ubrzo otkriti ako su neke izjave neistine na intervjuu koji bi mogao uslijediti.

Što trebate napisati u svoj osobni profil?

Tri su glavna elementa koja trebate staviti u osobni profil. Prvo, trebali biste uključiti neke informacije o svojim osobnim atributima koji se ne moraju nužno naći u ostatku CV-a. Dobar bi primjer bio napisati da ste samomotivirani ili da imate oko za detalje. Naravno, svatko može reći takve stvari o sebi pa svakako navedite barem jedan primjer gdje ste pokazali takvu osobinu, bilo da je riječ o vašem osobnom ili profesionalnom životu. Na primjer, možete reći da ste timski igrač jer ste u prošlosti uspješno radili u timovima s drugim profesionalcima ili zato što ste važan član svog lokalnog sportskog kluba, ovisno o tome što u vašem slučaju ostavlja najbolji dojam. Drugo, trebali biste navesti neke svoje vještine. Neke od njih će se moći potvrditi na temelju vaših kvalifikacija pa da ne morate spominjati, na primjer, da ste vješt vozač, ako imate dozvolu za teretna vozila. Upotrijebite profil kako biste spomenuli druge vještine koje imate izvan onih glavnih profesionalnih, kao što je sposobnost dobre komunikacije. Ne zaboravite dodati primjere, baš kao što biste ih dodali za svoje osobne atribute. Na kraju, u vašem bi se profilu trebalo navesti relevantno iskustvo koje imate u srodnim poslovima. Čak i ako tražite širok raspon poslova, idealno je spominjanje iskustva u područjima rada s prenosivim vještinama. Razgovarajte o svojoj pozadini, dosadašnjim rezultatima ili prethodnim nagradama ili pohvalama kako biste ostavili izvrstan prvi dojam!

Savjeti za pisanje CV profila

  • Ako ne znate kako najbolje početi pisati o sebi, pročitajte naše primjere osobnih izjava u nastavku i upotrijebite najrelevantnije kao predložak.
  • Pročitajte svoju osobnu izjavu naglas. Kako bi ona zvučala kao elevator pitch ili kratka prezentacija? "Prodajete" se poslodavcu već u prvom odlomku svog životopisa. Budite što precizniji. Možete jednostavno izjaviti da imate izvrsne vještine pisanja, ali poslodavac će biti više impresioniran ako možete izjaviti da pišete za školske novine ili blog s tisućama predanih čitatelja.
  • Napravite kontrolni popis. U svom osobnom profilu trebali biste odgovoriti barem na sljedeća pitanja:
    1. Tko sam ja i što tražim?
    2. Koje kvalitete i vještine posjedujem koje će me učiniti uspješnim u ovoj ulozi?
    3. Koje su moje ambicije i kakav je moj pogled na osobni razvoj u ovoj ulozi?

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Primjeri CV profila za inspiraciju

Shvaćamo da pisanje osobne izjave za životopis može biti teško. Pogotovo kada ju pišete prvi put ili kada je prošlo mnogo vremena otkako ste ju napisali. Iz tog smo razloga prikupili nekoliko primjera koji će vam pomoći. Zapamtite - ovo su samo primjeri u inspirativne svrhe. CV profil ionako nikada ne bi trebao biti zamjenjiv. Ako želite vidjeti kontekst ovih osobnih profila, također pogledajte naše kompletne primjere životopisa uključujući opise profila.

CV profil primjer 1 - Vizažist

"Ja sam vizažist s iskustvom u osmišljavanju i realizaciji makeup lookova za modne i beauty editorijale te reklamne kampanje i modne revije. Moj rad odražava kreativno i inovativno korištenje kvalitetne kozmetike kako bi u dogovoru s klijentom izvukli ono najbolje od njih. Nadahnuće tražim u modnim trendovima, ali ne slijedim ih slijepo već u komunikaciji tražim najbolje rješenje. Trenutačno tražim inspirativno radno okruženje koje mi omogućuje da se razvijam, poštujući moju kreativnu slobodu i stil."

Zašto je ovo dobar primjer?

Pisac je vrlo specifičan u pogledu vještina specifičnih za posao. Izjava je vrlo osobna i ne može biti samo nečija osobna izjava. Odabire dosljedno pisati u prvom licu.

CV profil primjer 2 – Student preddiplomskog studija ekonomije

"Fleksibilni student preddiplomskog studija ekonomije s izvrsnim analitičkim vještinama, vještinama upravljanja projektima i timskog rada stečenim kroz sveučilišni studij, jednogodišnjeg pripravništva u logističkoj industriji i nizu honorarnih poslova u maloprodaji i ugostiteljstvu. Kao kapetan školskog nogometnog tima, uvijek sam dokazivao svoje jake vještine vođenja. Tražim izazovno stažiranje u tvrtki za e-trgovinu kako bih proširio svoje trenutno znanje o online marketingu."

Zašto je ovo dobar primjer?

U ovom CV profilu pisac jasno objašnjava koje vještine posjeduje i kako ih je stekao. Također je jasno dao do znanja kakav posao i vrstu tvrtke traži te kako vidi svoj osobni razvoj.

Primjer CV profila 3 - Sljedeći korak u ugostiteljskoj karijeri

"Jedem, spavam i dišem ugostiteljstvo. Otkad pamtim, želio sam raditi u ugostiteljstvu. Moja je strast počela s radom u obiteljskom restoranu. Imam snažne društvene vještine i opušteni stav prema svojim gostima. No, mogu biti i autoritativan, kad situacija to zahtijeva. Nakon mnogo godina rada na poziciji voditelja u živopisnoj i raznolikoj zadarskoj sceni, radujem se sljedećem koraku u svojoj karijeri. Moja je ambicija raditi na sličnoj voditeljskoj ulozi u vrhunskom ugostiteljstvu."

Zašto je ovo dobar primjer?

Ovaj profil otvaren j vrlo snažnom izjavom. Dobro objašnjava koje su relevantne kvalitete i snage kandidata. Nakon čitanja osobne izjave, regruteru će biti jasno kakvu vrstu posla kandidat traži.

CV profil primjer 4 - Diplomirani HR asistent

"Savjestan i ambiciozan magistar psihologije s iskustvom u ljudskim resursima. Iznimne vještine u održavanju prezentacija u profesionalnom okruženju, stečene u ulozi člana Udruge studenata psihologije. U potrazi za poslom asistenta u ljudskim resursisma u kojem će se moći iskoristiti jake međuljudske vještine i spremnost za preuzimanje visoke razine odgovornosti. Po mogućnosti, idealan bi bio posao u NGO-u ili tvrtki s visokim etičkim vrijednostima."

Zašto je ovo dobar primjer?

Ova je osobna izjava jedinstvena i vrlo specifična. Podnositelj zahtjeva ne samo da tvrdi da je vješt u održavanju prezentacija, već također objašnjava gdje je stekao tu vještinu. Povrh toga, kandidat je također specifičan o vrsti posla i vrsti tvrtke koju traži.

CV profil primjer 5 - Automehaničar

"Mlad sam, kvalificirani automehaničar s izraženim društvenim vještinama. Trenutno radim u Auto Zovaku kao "pomoćnik voditelja servisa". Unaprijeđen sam u ovu ulogu nakon što sam tri godine radio kao mehaničar, zahvaljujući svojim izvrsnim vještinama u ophođenju s kupcima. Od prošle godine završio sam edukaciju Dijagnostike upravljačkih jedinica i veselim novoj prilici u kojoj mogu razviti svoje profesionalne vještine. Rado bih radio u autosalonu, gdje mogu upotrijebiti ne samo svoje tehničke vještine, već i svoje društvene i komercijalne vještine u brizi za kupce i prodaji."

Zašto je ovo dobar primjer?

Ovaj profilni tekst dobro objašnjava zašto i kakvu ulogu kandidat traži. Činjenica da je kandidat napredovao ukazuje na dobar rad kod trenutnog poslodavca. Istodobno, njegova želja za radom na društvenim i komercijalnim vještinama objašnjava njegov izbor da novu priliku potraži u autosalonu.

CV profil primjer 6 - Medicinska sestra

"Medicinska sestra u potrazi za poslom s više zaduženja. Visoko vješta u analizi informacija, fizičkim procjenama i kritičkom razmišljanju. Završen tečaj ILS-a i IPALS-a. Tražim organizaciju koja može ponuditi ulogu s više odgovornosti i ugovorom u stalnom radnom odnosu."

Zašto je ovo dobar primjer?

Podnositeljica zahtjeva objašnjava da traži sljedeći korak u svojoj karijeri, s više odgovornosti. Navodi i svoje prednosti i završene tečajeve koji su važni za ovo područje rada.

CV profil primjer 7 - Prodajni savjetnik

"Ambiciozan sam prodajni savjetnik s iskustvom rada u zahtjevnim rokovima, pregovaranju o poslovima i radu sa Salesforce softverom. Za svog trenutnog poslodavca uspio sam povećati prodaju od postojećih kupaca za 35% i istovremeno stekao nove klijente. U kombinaciji s diplomom iz međunarodnog poslovanja, uspio sam razviti vještine u radnom okruženju u kojem uživam. Tražim tvrtku koja mi može ponuditi priliku za rad na međunarodno orijentiranim projektima."

Zašto je ovo dobar primjer?

Osim navođenja važnih vještina potrebnih u prodaji, kandidat navodi i specifična postignuća koja bi mogla pobuditi interes kod novog poslodavca. Kandidat također navodi svoju želju za radom u međunarodno orijentiranom okruženju, što odgovara njegovom studiju.

CV profil primjer 8 - Maloprodaja

"Suradnik u trgovini traži tvrtku koja može ponuditi posao na puno radno vrijeme. Posljednjih godinu gradi iskustvo u višestrukim kompetencijama poput korisničke podrške, sposobnosti timskog rada i komunikacijskih vještina. Trenutačno traži posao s punim radnim vemenom u tvrtci koja može ponuditi prilike za razvoj upravljačkih vještina."

Zašto je ovo dobar primjer?

Regruteru će biti jasno da kandidat traži novi posao, budući da kandidat ima želju za radom u punom radnom vremenu . Kandidat navodi vještine koje je stekao kod svog sadašnjeg poslodavca i izražava ambiciju da razvije upravljačke vještine.

Pogreške koje treba izbjegavati prilikom pisanja osobnog profila

  • Pisanje generičkog profila s karakteristikama koje bi mogle odgovarati bilo kojem drugom kandidatu. Riječ "osobno" koristi se s razlogom, izjava bi se trebala odnositi samo na vas kao osobu i trebala bi biti što je moguće konkretnija, a ne zamjenjiva.
  • Pravopisne i gramatičke pogreške. Naravno, ne želite nikakve pravopisne ili gramatičke pogreške u svom životopisu, a pogotovo ne u uvodnom odlomku! Obavezno ga temeljito provjerite. Ako vam to nije lako, zamolite prijatelja da vam lektorira tekst.
  • Korištenje nabrajanja ili ključnih riječi. Umjesto toga, pišite u cijelim rečenicama. Bilješke ili nabrajanja funkcioniraju u drugim dijelovima vašeg životopisa, ali ne i za osobnu izjavu.
  • Korištenje previše riječi koje govore malo. "Kićeno" pisanje nije dobro prihvaćeno.
  • Fokusiranje isključivo na zahtjeve u opisu posla. Na kraju, ovaj vas dio može istaknuti! Da, regruteri će provjeriti posjedujete li potrebne teške vještine, ali dodajte im i neke dodatne vještine koje nisu izričito tražene u opisu posla. Obavezno napišite barem jednu jedinstvenu vještinu ili osobinu koji drugi kandidati nemaju.
  • Miješanje prvog i trećeg lica. Oboje je dobro, samo pazite da ih ne koristite istovremeno.
  • Nemojte izmišljati stvari o sebi ili reći nešto što je u suprotnosti s drugim podacima koje ste naveli u životopisu.

Što ne biste trebali staviti u osobni profil?

U dijelu osobnoga profila ne morate uključiti informacije koje se pojavljuju drugdje u vašem životopisu jer tada samo ponavljate ono što dolazi kasnije i zbog toga se vaš profil doima slabijim - kao da nemate što napisati. Radije se držite svojih mekih vještina, nego očititih ili koje su implicirane u drugim dijelovima vašeg životopisa. U redu je spomenuti iskustva iz osobnih okolnosti koja imaju određeni utjecaj na vaš radni život - poput vaše obiteljske situacije - ali ih svedite na minimum. Nitko ne želi čitati o sitnicama vašeg osobnog života. Poanta osobnog profila je ukratko objasniti kakvi ste.

Izbjegavajte šale i vlastita mišljenja. Iako oni imaju svoje mjesto na intervjuima i mogu vam u pravoj situaciji pomoći da pobijedite druge kandidate, oni nemaju mjesto u profesionalnim profilima. Druga važna stvar koju treba izbjegavati je negativnost. Vaš bi profil trebao biti optimističan i ostaviti dobar prvi dojam baš onakav kakav biste željeli ostaviti i na prvom spoju. Također, u njemu se ne upisuju kontaktni i drugi osobni podaci. Oni su obično na početku životopisa, ovisno o dizajnu.

Koja je idealna dužina osobne izjave?

Jednom kada odlučite što morate napisati u profil, a što je bolje izostaviti, trebali biste razmisliti i o tome koliko bi vaš profil trebao biti dug. Ne postoji točna znanost o tome jer je svatko individua stoga će htjeti uključiti različite informacije. Kao pravilo, trebali biste se voditi stavkom teksta dugačkim oko šest do osam redaka. Koristeći uobičajenu veličinu fonta, pokušajte ograničiti broj riječi na najviše 120 riječi, a idealno bi bilo i malo manje.

Naravno, što imate više stečenoga iskustava i vještina, to ćete ih više htjeti uključiti. Ako je to slučaj, odaberite samo one najvažnije i izbjegavajte natrpavanje previše informacija koje će čitatelja preopteretiti činjenicama o vama. Suprotno tome, ako ste na početku svoje karijere, možda još nemate puno toga što možete reći o sebi. Ako se to odnosi na vas, usredotočite se na svoje osobne atribute više nego na svoja iskustva, kao što je spominjanje vaše sposobnosti da se lako slažete s ljudima uz naveden primjer do dva.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Gdje staviti osobni profil u životopisu?

Postoji nepisano pravilo koje je dobro pihvaćeno da vaš osobni profil treba biti na prvoj stranici vašeg životopisa, blizu vrha. U većini slučajeva, životopisi počinju vašim imenom, adresom i kontaktnim podacima, kao što su telefonski broj i adresa e-pošte. Nakon toga dolazi izjava o vašem osobnom profilu, zatim sažetak vaših ključnih postignuća, pojedinosti o obrazovanju, stručnim kvalifikacijama i radnom iskustvu. Budući da vaša osobna izjava zauzima prvo mjesto u vašem životopisu, zbog toga je toliko važno poentirati njome.

Unatoč tomu što je važno postaviti osobni profil na očekivano mjesto, imajte na umu da će mnogi čitatelji preskočiti ovaj odjeljak i vratiti se na njega tek nakon što pročitaju ostale dijelove životopisa. Međutim, nemojte zbog toga staviti svoju osobnu izjavu na kraj životopisa. To će samo značiti da će ju čitatelji teško pronaći i da će vaš životopis izgledati zbunjujuće ili loše organizirano. Često potencijalni poslodavci moraju proći doslovce stotine životopisa stoga se držite uobičajenog pravila.

Primjer životopisa - Cambridge predložak

CV-Example-Physiotherapist-Cambridge-template

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća