Kako pregovarati o plaći (8 savjeta)

Nakon što ste dobili ponudu za posao, poslodavac vam može ponuditi plaću u rasponu koji ne odgovara vašim očekivanjima ili potrebama. Ako je tako, uvijek možete pokušati ispregovarati veću plaću ili bolje uvjete za vaše konkretno radno mjesto.

Neovisno o tome tražite li povišicu na svojem trenutačnom radnom mjestu ili se prijavljujete za novi posao, ako znate kako pregovarati o ponudi za plaću, to može povećati vaše samopouzdanje dok to istovremeno usklađujete s onime čime ćete pridonijeti kompaniji. Kako biste bili sigurni da ćete dobiti plaću koju zaslužujete, osmislite prijedlog koji će opravdati na koji način vaše iskustvo i vještine donose veću vrijednost.

U ovom su članku navedeni svi koraci za vođenje pregovora o plaći nakon što dobijete ponudu za posao, koje je najbolje vrijeme da to uradite te kako dati svoju ponudu na pristojan način.

Više informacija možete pronaći u našem blogu o razgovoru za posao, kao i savjete kako sa samopouzdanjem dobiti poziv na intervju.

3 primjera e-poruka za pregovaranje o plaći

Sastavljanje dobro pripremljene e-poruke za pregovaranje o plaći može biti strateški i koristan korak u postupku pregovaranja. Vodite računa o tome da pregovaranje o plaći uživo može biti sigurniji pristup jer se tamo smanjuje prostor za sukob ili nesporazume. U nastavku su navedena tri primjera kako pregovarati o plaći putem e-poruka ovisno o različim situacijama:

1. primjer e-poruke nakon dobivanja ponude za posao:

Poštovani,

zahvaljujem Vam što ste mi ponudili poziciju Starijeg inženjera u Microsoftu. Zainteresirana sam za rad s Vašim timom i želim doprinijeti rastu kompanije.

No, voljela bih razgovarati o ponuđenoj plaći. Na temelju mojeg istraživanja i iskustva, smatram da bi za ovu poziciju bila primjerenija plaća u iznosu od 100.000€ godišnje. Spremna sam pregovarati kako bismo pronašli rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Molim Vas da mi javite možemo li o ovome još razgovarati.

Zahvaljujem,

Ana Burić

2. primjer e-poruke nakon provjere uspješnosti:

Poštovani,

budući da sam iskusna njegovateljica, voljela bih Vam se zahvaliti za provjeru uspješnosti. Cijenim Vaše mišljenje i smjernice koje ste mi dali.

Na temelju moje uspješnosti i doprinosa kompaniji, želim zatražiti povećanje plaće. Smatram da bi plaća od 30.000€ godišnje bila primjerenija mojoj poziciji i odgovornostima.

Spremna sam o ovome dodatno razgovarati i pronaći rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Hvala Vam,

Jana Horvat

3. primjer e-poruke nakon promaknuća:

Poštovani,

zahvaljujem Vam se što ste me promaknuli na poziciju Predstavnika službe za korisnike. Uzbuđen sam zbog novih izazova i odgovornosti koje dolaze s ovom pozicijom.

No, želim razgovarati o ponuđenoj plaći. Na temelju mojeg istraživanja i iskustva, smatram da bi plaća od 80.000€ godišnje bila primjerenija ovoj poziciji. Spreman sam pregovarati kako bismo pronašli rješenje koje će odgovarati objema stranama.

Zahvaljujem,

Dario Horvat

Savjeti kako se pripremiti za pregovore o plaći

Ako znate kako pregovarati o plaći, to može osigurati pozitivan ishod. Temeljito se pripremite kako biste stekli samopouzdanje i polučili obostrano zadovoljstvo. Pridržavajte se ovih osam savjeta kako biste uspješno pregovarali i s lakoćom preuzeli odgovornost za svoje nove platne liste.

pripremiti za pregovore o plaći

1. Provedite svoje istraživanje

Prije nego što počnete pregovarati o plaći, provedite temeljito istraživanje o tome kolike su plaće u industriji za vašu poziciju. Pokušajte razumjeti kolika je norma na tržištu, uzimajući u obzir opipljive podatke koji bi se mogli iskoristiti za vaša očekivanja u pogledu plaće. Na primjer, ako je prosječna plaća za softverskog inženjera u vašoj regiji 50.000€ godišnje, tada možete koristiti ovaj iznos kako biste potkrijepili dokazima svoje pregovore.

Primjeri učinkovitog istraživanja o plaći:

  • Odredite prosjek u regiji*:* Istraživanjem prosjeka plaće u regiji možete dobiti podatke koji se odnose točno na vašu lokaciju, što vam daje uvid u standardnu plaću za vašu poziciju u vašoj okolici.
  • Platforme za određenu industriju*:* Istražite platforme ma kojima se navode plaće za određenu industriju kao što su Reed ili Glassdoor. Na ovim su platformama dostupne detaljne informacije o rasponu plaća, što vam omogućava da imate neko mjerilo za svoja očekivanja u odnosu na standard u industriji.
  • Podaci za konkretne pozicije*:* Prilagodite svoje istraživanje svojoj konkretnoj poziciji. Na primjer, ako ste softverski inženjer, fokusirajte se na prikupljanje podataka o plaćama softerskih inženjera kako bi vaše pregovaranje bilo relevantno i točno.

2. Budite svjesni koliko vrijedite

Kako biste odredili koliko vrijedite, možete procijeniti svoje ključne faktore kao što su vaše vještine, iskustvo i standard u industriji za vašu poziciju. Uzmite u obzir na koji način vi konkretno možete doprinijeti kompaniji u pogledu odgovornosti vaše pozicije. Započnite pregovore s pripremljenim rasponom plaće koji se odnosi i na stadard na tržištu i vašu individualnu vrijednost.

Primjer kako odrediti koliko vrijedite:

  • Istaknite kvalifikacije*:* Istaknite svoj dobar CV i vještine kako biste naglasili da vaše iskustvo opravdava kompetitivnu plaću.
  • Iskoristite iskustvo: Istaknite iskustvo, pokažite kako vas ono stavlja u ulogu važnog resursa koji će bez ikakvih problema prijeći na novu poziciju.
  • Budite svjesni normi u industriji*:* Pokažite da ste svjesni standarda u pogledu plaće u industriji te uskladite svoja očekivanja s iznosima u industriji kako biste ojačali svoju pregovaračku poziciju.

Kako biste dobili još informacija, razmislite o korištenju jednog od sljedećih alata za računanje plaće kako biste saznali koliko vrijedite:

Savjet stručnjaka; Važno je napomenuti da se na pregovore o plaći tradicionalno gleda kao na razgovor koji treba izbjeći. No, danas se krećemo u smjeru otvorenijih razgovora o takvim temama. Budite iskreni i nemojte se bojati izreći svoje mišljenje.

3. Prvi dajte svoju ponudu

Prva ponuda tijekom pregovora o plaći diktira tempo cijele rasprave. Ako dozvolite poslodavcu da on prvi da ponudu, to može dovesti do niže ponude od vaših očekivanja, što može potencijalno utjecati na vašu konačnu plaću.

Ako preuzmete inicijativu i prvi date ponudu, to vam omogućava da kontrolirate razgovor. Predlaganjem iznosa vi vodite pregovore, čime povećavate šanse za uspješno povećanje plaće.

Primjer:

Hvala Vam što ste danas odvojili vrijeme kako biste se našli samnom. Želio bih razgovarati o svojoj plaći i kompenzacijskom paketu. Na temelju mojeg istraživanja i iskustva, smatram da moje vještine i ono čime mogu doprinijeti kompaniji opravdava veću plaću. Želio bih predložiti godišnju plaću u iznosu od 65.000€, što je više od prosjeka u industriji od 60.000€. Spreman sam dodatno o ovome razgovarati i volio bih čuti Vaše mišljenje.

4. Ne razmišljajte samo o novcu

Proširite svoja razmišljanja da ne uključuju samo iznos na vašoj plaći. Razmislite o dodatnim benefitima kao što su dodatno zdravstveno osiguranje, fleksibilno radno vrijeme, više dana godišnjeg odmora ili pak mogućnost rada od kuće. Na primjer, ako vam je ravnoteža između poslovnog i privatnog života ključna, ako pregovarate o mogućnosti da radite od kuće, to pokazuje da je vaš pristup zadovoljstvu poslom sveobuhvatan. Razmislite što vas najviše privlači. Možda veća plaća trenutačno nije moguća, ali na ovaj način možete osigurati radne uvjete koji će vam odgovarati.

Primjer:

Hvala Vam na prilici da se danas nađemo. Želio bih razgovarati o svojem kompenzacijskom paketu i vidjeti postoje li načini da povećam svoje ukupno zadovoljstvo poslom. Iako mi je plaća važna, također cijenim ravnotežu između poslovnog i privatnog života te fleksibilnost. Volio bih predložiti mogućnost rada od kuće koja bi mi omogućila da radim dva dana u tjednu od kuće. Ovo bi mi pomoglo ostvariti bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života i povećati moju produktivnost. Spreman sam dodatno o ovome razgovarati i volio bih čuti Vaše mišljenje.

5. Postavljajte pitanja

Ako niste dobili odgovor koji želite na svoju ponudu, postavljanjem otvorenih pitanja možete nastaviti razgovor i postići više. Možete postaviti pitanja kao što su "Što mogu učiniti kako bismo postigli neki dogovor?" ili "Kako ste složili ovu ponudu?". Na ovaj način pokazujete da ste spremni pronaći zajedničko rješenje, zbog čega bi pregovori mogli biti lakši.

6. Neka vam uši budu otvorene

Važno je što govorite i koja pitanja postavljate, ali vaše vještine slušanja isto mogu biti korisne kada pregovarate o plaći. Slušajte što vam osoba koja vas intervjuira ima za reći i razmislite o svemu. Ovako ćete dobiti vrijedne informacije o potrebama kompanije. A i tako možete biti sigurni da možete iskoristiti te informacije u svoju korist!

7. Vježbajte, vježbajte, vježbajte

Temeljito se pripremite za pregovore o plaći. Kako to uraditi? Možete zapisati što želite reći i vježbati razgovor ispred ogledala ili s prijateljem ili članom obitelji. Ako se budete ovoga pridržavali, osjećat ćete se ugodnije tijekom pravih pregovora, a i započet ćete razgovor sa samopouzdnanjem, zbog čega ćete djelovati snažnije i ostvarit ćete bolje rezultate.

8. Zapišite cijeli postupak

Jeste li došli do točke u kojoj ste se dogovorili o svojoj budućoj plaći i zadovoljni ste? Odlično! Sada je važno taj dogovor prenijeti na papir. Možete dodati i druge stvari o kojima ste bili razgovarali, poput opisa radnog mjesta ili mogućeg bonusa. Na kraju, vodite računa o tome da obje strane moraju potpisati dokument. Ovo će spriječiti nesporazume i razjasniti s čime su se točno obje strane usuglasile.

Kada je prikladno pregovarati o plaći?

Prvo pažljivo razmislite o svojim okolnostima kako biste odredili koje je najbolje vrijeme za pregovaranje o plaći. No, obično je najbolje pričekati dok ne dobijete službenu pisanu ponudu, a ne o tome pitati na svojem prvom intervjuu. Nakon što ste odabrani, imate prednost nad drugim kandidatima i veću vjerojatno da date svoju ponudu u odnosu na ono što vam je kompanija ponudila.

Ključni zaključci

Kada pregovarate o svojoj plaći, budite proaktivni, istražite standarde u industriji i pristupite pregovorima sa samopouzdanjem. Vježbanjem učinkovitog komuniciranja i spremnošću na druge oblike kompenzacije možete uspješno pregovarati.

pregovore o plaći - da ne

Daljnji koraci?

Istražite našu zbirku modernih obrazaca životopisa i odgovarajuća motivacijska pisma. Ako vam pisanje nije jača strana, razmislite o korištenju naše usluge pisanja životopisa kako biste poboljšali svoje karijerne dokumente ili nam pustite da ih napravimo od nule. Možemo vam pomoći odabrati odgovaraći CV i duljinu motivacijskog pisma kako biste se mogli sa samopouzdanjem prijaviti za svoj posao iz snova.

Osim toga, možete pogledati naš članak na blogu o tome kako napisati pismo u kojem dajete otkaz ako želite napraviti promjenu u svojoj karijeri i potrebni su vam praktični savjeti kako biste osigurali da je prelazak na novo radno mjesto bezbolan.

Često postavljana pitanja

Kako pristojno dati svoju ponudu za plaću?

Jednostavno rečeno, kada vam ponude plaću, nemojte odmah odgovoriti da ili ne. Uzmite si trenutak kako biste pogledali ponudu, razmotrite svoj ugovor i ponuđene benefite, a zatim pristojno zatražite još malo više. Cilj je pronaći ravnotežu koja odgovara i vama i kompaniji, a da ne pretjerate. Poanta je dobiti najbolju ponudu, a istovremeno voditi računa da sve ostane pristojno i ljubazno.

Savjeti za pregovaranje o plaći

  • Provedite svoje istraživanje tržišta
  • Budite svjesni koliko vrijedite
  • Budite spremni dati svoju ponudu
  • Uvježbajte razgovor
  • Zahvalite poslodavcu na njegovom vremenu

Pogledajte naš članak na blogu o tome kako se smiriti prije razgovora za posao ako želite saznati više savjeta u slučaju da ste zabrinuti ili se bojite napraviti prvi korak.

Možete li izgubiti ponudu za posao zato jer pregovarate o plaći?

Da, moguće je, a i uvijek postoji rizik da ćete izgubiti priliku za taj posao ako se neprimjereno ponašate ili imate nerealne zahtjeve. Na primjer, nikada nemojte reći nešto poput: "To je sve što mi imate za ponuditi?" jer može biti nepristojno i pokvariti vaš odnos. Pregovaranje je dvosmjerni proces. Zbog toga morate opravdati svoje razloge za veću plaću i ostati na profesionalnoj razini. Nemojte biti previše samouvjereni i ustrajati ako je poslodavac jasno rekao da je to konačna ponuda.

Koliko više trebam tražiti kada pregovaram o plaći?

Prelažemo da malo povećate svoju ponudu, u rasponu između 10% i 20% više od njihove inicijalne ponude.

Možete li pregovarati o plaći nakon što ste prihvatili ponudu za posao?

Ako ste prihvatili ponudu i počeli raditi, preglažemo vam da ne pregovarate o svojoj plaći tijekom probnog roka. Umjesto toga pričekajte godišnji razgovor o plaći kako biste razgovarali o njoj.

Kako na početku pitati koliki je raspon plaća?

Prije razgovora za posao ili nakon što ste dobili prvi poziv, možete pitati "Možete li mi reći koliki je raspon plaća za ovu poziciju?". Ovo jednostavno pitanje će vam omogućiti da znate što točno očekivati i pomoći će vam donijeti informirane odluke o tom poslu.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća