Kako napisati otkazno pismo u 2024. (Savjeti i primjeri)

Neovisno o tome zašto ste odlučili dati otkaz na svojem radnom mjestu, trebate znati kako napisati kvalitetno pismo ostavke koje će vam pomoći održati dugoručne odnose s vašom kompanijom ili bivšim kolegama. Dobro napisano pismo ostavke ukratko navodi vaše razloge zašto odlazite, zahvalnost za pružene prilike, ali i namjeru da pomognete tijekom tranzicijskog razdoblja.

Bez obzira na to mijenjate li karijeru ili tražite novi posao, u ovom ćemo vam članku pokazati koji su koraci kod pisanja profesionalnog pisma koje će osigurati bezbolnu tranziciju tijekom vašeg odlaska. Naši savjeti i primjeri pisama za davanje otkaza u nastavku pomoći će vam učinkovito proći kroz ovaj postupak, a istovremeno ćete ostaviti i pozitivan dojam dok napredujete u svojoj karijeri.

Primjer pisma ostavke

Poštovani gospodine Periću,

pišem Vam kako bih službeno dala otkaz na svojem radnom mjestu profesora matematike u Srednjoj školi Ivana Ivića. Moj posljednji radni dan će biti 31. kolovoza 2023., u skladu s otkaznim rokom kako je navedeno u mojem ugovoru.
Želim izraziti svoju iskrenu zahvalnost za ova vrijedna iskustva i profesionalni razvoj koji sam ostvarila za vrijeme rada u Srednjoj školi Ivana Ivića. Bila mi je čast predavati našim učenicima te raditi s drugim talentiranim profesorima i kolegama.

Iako sam zaista bila uživala dok sam radila u školi, smatram da je sada pravi trenutak da istražim nove mogućnosti. Želim olakšati ovo razdoblje tranzicije svojem nasljedniku i želim pomoći na sve načine na koje je moguće, bilo upoznavanjem novog profesora sa svojim načinom rada, bilo dokumentiranjem najvažnijih točaka.
Zahvaljujem Vam se na Vašem razumijevanju i spremna sam dovršiti sve svoje zadatke kako bi prijenos obaveza bio što jednostavniji.

S poštovanjem,

Lidija Horvat

Izradite svoj profesionalni CV sada

Ovaj primjeg kratkog službenog pisma ostavke napisala je Lidija Horvat, profesorica matematike, koja želi dati otkaz na svojem radnom mjestu. Dobro je strukturirano sa sažetim odlomcima i jasnom porukom. Lidija ističe svoju želju da pomogne kod prijenosa obaveza i izražava svoju zahvalnost za pružene prilike, čime pokazuje da želi otići na pozitivan način.

Što je otkazno pismo?

Otkazno pismo ili pismo ostavke je ključan korak kada dajete otkaz jer u njemu službeno izražavate svoju namjeru za prestankom zaposlenja kod svojeg trenutačnog poslodavca. Iako može djelovati formalno, ovaj je dokument službeni zapis o vašem odlasku. Budući da djeluje kao poveznica između vas i vašeg poslodavca koji će postati bivši poslodavac, ovo pismo ne samo da ga obavještava o vašoj odluci da ćete dati otkaz, već i ostavlja trajni dojam o vašoj profesionalnosti.

Savjeti za otkazno pismo

  • Pokažite poštovanje - zahvalite svojem poslodavcu za pružene prilike
  • Ostavite pozitivan dojam - ukratko spomenite u čemu ste uživali dok ste radili, poput radnog okruženja, kompanijske kulture ili konkretnih projekata
  • Ostanite povezani - povežite se s kolegama na Linkedinu kako biste bili u toku s novostima
  • Pomozite u tranziciji - predložite vremenski rok u kojem ćete dovršiti svoje zadatke i budite spremni na pitanja nakon što odet

Što treba sadržavati otkazno pismo?

Prije nego što počnete pisati svoju e-poruku, uzmite si trenutak kako biste razmislili o tome kakav će biti njezin sveukupan dojam i koju poruku želite poslati. Vaše pisano otkazno pismo treba postići ravnotežu između profesionalnosti i zahvalnosti, navodeći razloge zašto odlazite, a da istovremeno održavate pozitivan ton pisma pun poštovanja.

  • Oslovite svojeg nadređenog - ovo će učiniti vaše pismo personaliziranim, a i pokazat ćete poštovanje.
  • Dodajte datum - ovo će biti referentna točka vašeg pisma.
  • Uvrstite svoje osobne podatke - ovako će vas poslodavac moći lako kontaktirati ako bude potrebno.
  • Jasno navedite zašto dajete otkaz kako biste pojasnili da se radi o službenoj obavijesti.
  • Odredite zadnji dan koji je usklađen s vašim otkaznim rokom iz ugovora o radu.
  • Zahvalite se poslodavcu pokazujući zahvalnost za pružene prilike.
  • Potpis će dati osobni pečat vašem pismu.

Kako napisati otkazno pismo

Neka fomat otkaznog pisma bude jednostavan i izbjegavajte nepotrebne detalje. Iako nije uvijek bitno navesti zašto odlazite, svoj odlazak morate unaprijed najaviti prema uvjetima vašeg ugovora o radu.

Savjet stručnjaka - Iako je ključno biti iskren, obično je ipak bolje iskazati negativno mišljenje ili komentare na izlaznom intervjuu. Na taj ćete način osigurati pozitivne reference i održati profesionalne odnose.

1. Napišite datum i otkazni rok

Nužno je da jasno navedete svoj datum otkaza i otkazni dok. Ako se radi o roku od dva tjedna, jasno navedite svoju namjeru da date otkaz koji stupa na snagu dva tjedna od današnjeg dana, a možete se pozvati i na odredbe svojeg ugovora o radu. Ovo će osigurati transparentnu komunikaciju o tome kada je vaš posljednji radni dan i olakšat će tranziciju svima koji u njoj sudjeluju.

Primjer otkaznog pisma njegovateljice:

Poštovani [prezime rukovoditelja],

ovim pismom službeno dajem otkaz na svojem radnom mjestu njegovateljice u Domu za starije Šarena jesen. Moj posljednji radni dan će biti 29. veljače 2024., što je u skladu s odredbama mojeg ugovora o radu.


Pogledajte naše primjere životopisa i primjere motivacijskog pisma kako bismo vam pomogli napraviti profesionalne dokumente za vašu sljedeću prijavu za posao.

2. Pokažite zahvalnost za pruženu priliku

Budite iskreni i zahvalite svojem poslodavcu za vrijeme i pružene prilike. U idealnom slučaju možete dati primjer pozitivnog iskustva ili projekta na kojem ste radili kako bi vaše pismo bilo osobnije. Ako istaknete pozitivne aspekte, to može ostaviti dugotrajan dojam i održati pozitivan odnos s poslodavcem nakon što odete.

Primjer otkaznog pisma administratora:

Zbilja sam zahvalan za prilike koje su mi omogućile učenje i razvoj koje mi je Uber pružio dok sam bio radio. Bilo mi je pravo zadovoljstvo raditi s tako talentiranim timom i doprinositi u donošenju odluka temeljenih na konkretnim podacima.


Pogledajte naše primjere životopisa i primjere motivacijskog pisma kako biste dobili korisne savjete o izradi profesionalnih dokumenata prije nego što date otkaz ili nakon toga.

3. Pomozite tijekom tranzicijskog razdoblja

Pokažite spremnost da pomognete tijekom tranzicijskog razdoblja tako da ponudite da ćete obučiti svoju zamjenu ili dokumentirati radne procese. Ova gesta pokazuje profesionalnost i želju da vaš odlazak ne poremeti tijek rada u kompaniji.

Primjer otkaznog pisma predstanika korisničke podrške:

Spremna sam osigurati laku tranziciju i spremna sam pomoći svojoj zamjeni tijekom ovog razdoblja, čime ću osigurati da imaju sve potrebne vještine i znanja da uspješno obavljaju svoje radne zadatke.


Pogledajte naše primjere životopisa i primjere motivacijskog pisma koji će vam pomoći pronaći novi posao nakon što date otkaz uz pomoć impresivnih karijernih dokumenata.

Obrasci otkaznih pisama

Kratko otkazno pismo

Poštovana gospođo Horvat,

ovim pismom Vas obavještavam da dajem otkaz na svojem radnom mjestu medicinske sestre u Gradskoj bolnici. Moj posljednji radni dan će biti 29. veljače 2024., što je u skladu s odredbama mojeg ugovora o radu.

Želim se zahvaliti i Vama i ostatku radnog kolektiva na svim prilikama koje su mi bile pružene dok sam radila u bolnici. Zbilja sam uživala radeći sa svima vama. No, sada je vrijeme da okrenem novu stranicu u svojoj karijeri.

S poštovanjem,

Sandra Novak


Jednostavno otkazno pismo

Poštovani gospodine Periću,

molim Vas da primite ovu poruku kao obavijest da dajem otkaz na radnom mjestu konobara u kafiću U dobrom društvu s danom 1. ožujka 2024. Cijenim sve prilike koje mi je pružilo ovo radno mjesto, kao i Vaše profesionalno usmjeravanje i podršku. Želim Vam sve najbolje u daljnjem radu.

Ako Vam mogu ikako pomoći tijekom ovog razdoblja, molim Vas da mi kažete.

Pozdrav,

Bruno Brunić


Profesionalno otkazno pismo

Poštovana Nataša Horvat,

pišem Vam kako bih službeno dala otkaz na radnom mjestu učiteljice u Osnovnoj školi Veliko selo. Moj će posljednji radni dan biti 1. ožujka, što je u skladu s otkaznim rokom u mojem ugovoru o radu.

Željela bih izraziti svoju zahvalnost za sva znanja i iskustva koja sam stekla za vrijeme rada u Osnovnoj školi Veliko selo. Bio mi je užitak raditi s Vama i sa svima drugima. No, smatram da je došao trenutak da istražujem nove izazove prema tome kako želim da mi se karijera razvija.

Spremna sam pomoći u kvalitetnoj tranziciji svih svojih obaveza. Molim Vas da mi kažete kako mogu pomoći tijekom ovog razdoblja, bilo da je to vezano za obuku moje zamjene ili pripreme dokumentacije o nekim bitnim procesima ili projektima. Želim biti sigurna da sve može nastaviti s radom bez ikakvih prekida.

Hvala Vam na Vašem razumijevanju i drago mi je što ću moći dovršiti svoje zadatke i olakšati ovo razdoblje tranzicije.

Srdačan pozdrav,

Katarina Galić

Izradite svoj profesionalni CV sada

Ključni zaključci

Neka vaše otkazno pismo bude sažeto, pristojno i profesionalno - to je vaš ključ za uspjeh. Preuzmite kontrolu nad svojom budućnošću, donesite informirane odluke i otisnite se u sljedeće poglavlje svojeg profesionalnog života, optimistično i odlučno. Na kraju, uzmite si vremena da se povežete s kolegama prije nego što odete kako biste učvrstili postojeće odnose i pokažite svoju zahvalnost za vrijeme koje ste radili zajedno. Želimo vam sreću u vašoj novoj karijeri, a ovi vam savjeti mogu pomoći da lakše date otkaz.

otkazno pismo savjeti

Često postavljana pitanja

Zbog čega je potrebno otkazno pismo?

Otkazno pismo je službeni dokument koji služi kao dokaz vaše namjere da date otkaz i otkaznog roka koji morate odraditi. Uz to, to je profesionalan i pristojan način dokumentiranja vašeg odlaska, koji osigurava da ćete ga odraditi s pristojnoću. Pogledajte tri uobičajena razloga zašto se piše službeno otkazno pismo

  • za evidenciju (pisani trag)
  • tako je uobičajeno
  • izbjegavanje neugodnosti

Pogledajte naše članke na blogu o tome kako napisati dobar CV i kako započeti motivacijsko pismo kako biste saznali više.

Koji je najbolji format otkaznog pisma?

Pridržavajte se profesionalnih standarda i službenih smjernica svoje organizacije. Jasan i sažet format će pomoći da jasno pošaljete svoju poruku. Dodajte današnji datum, ime svojeg rukovoditelja, pozdrav, sadržaj te pristojan podrav. Na kraju, nemojte zaboraviti navesti svoju namjeru da date otkaz i koji je otkazni rok.

Kome treba adresirati otkazno pismo?

Vaše otkazno pismo treba biti adresirano na vašeg izravnog rukovoditelja ili nadređenog. Možete napisati i pismo nekome na višoj poziciji ili ga poslati u Ljudske resurse, ali to bi moglo produljiti cijeli postupak. Više informacija dostupno je u pravilniku o radu.

Traje li još uvijek razdoblje masovnih davanja otkaza?

Ne, ekonomisti govore da je ovog razdoblje završilo nakon gotovo dvije godine od njegovog vrhunca. Kako se svijet prilagođava novim realnostima, prelazimo u razdoblje "velikog ostanka" u kojem zaposlenici ostaju na svojim trenutačnim radnim mjestima ili prelaze na bolje pozicije, što je suprotno od prijašnjih trendova masovnih otkaza.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća