Vodič za sastavljanje dobro strukturiranog motivacijskog pisma

U potrazi ste za jednostavnim savjetima o tome kako strukturirati motivacijsko pismo? Dajte da vam pomognemo i objasnimo što trebate uvrstiti u svaki njegov dio. Ako trebate poslati i CV zajedno sa svojim motivacijskim pismom, razmislite o našoj usluzi pisanja životopisa CVMakera. Tamo su dostupni prilagođeni životopisi za ATS softver i motivacijska pisma. Možete birati među više od 9 profesionalnih obrazaca. A uz našu pro pretplatu, možete koristiti naš ugrađeni alat za traženje poslova, zahvaljujući kojemu će biti jednostavnije pretraživati i prijavljivati se za poslove na jednom mjestu.

Sustav za praćenje prijava (ATS) je softver koji poslodavci koriste za upravljanje kandidatima, njihovo filtriranje te praćenje tijekom postupka prijave i zapošljavanja. Ukratko, velike kompanije koriste ove automatizirane procedure za skeniranje životopisa i motivacijskih pisama kako bi identificirali idealne kandidate s odgovarajućim kvalitetama. Kompanije i regruteri koriste sustav ATS kako bi uštedjeli na vremenu tijekom postupka prijave.

Za izradu dobro dizajniranog motivacijskog pisma, slijedite ove korake:

  • planiranje
  • istraživanje i prikupljanje podataka
  • izrada osnovnog životopisa
  • istraživanje ključnih riječi na temelju stranice s oglasima za slobodna radna mjesta
  • izrada životopisa prilagođenog konkretnom poslu
  • lektura i uređivanje

Izradite svoj profesionalni CV sada

Struktura motivacijskog pisma

Neka vaše motivacijsko pismo bude kratko čime ćete istaknuti svoju prikladnost za tu poziciju. Razdijelite svoje motivacijsko pismo u sljedeće odjeljke:

Prvi odlomak

Uvodna izjava treba odrediti zašto se to pismo piše. Počnite tako da ćete navesti poziciju koja vas zanima, kako ste čuli za slobodno radno mjesto i kada možete početi.

Drugi odlomak

Navedite zašto ste baš vi pravi kandidat za tu poziciju, što vas privlači kod takve vrste poslova, zašto želite raditi za tu kompaniju i na koji način možete doprinijeti njezinom poslovanju.

Treći odlomak

Istaknite svoje odgovarajuće iskustvo te navedite na koji način osnovni zahtjevi tog posla odgovaraju vašim vještinama. Istaknite sve dodatne sposobnosti i objasnite na koji bi način one pridonijele kompaniji.

Posljednji odlomak

Dovršite svoje pismo završnim odlomkom. Ponovno istaknite svoju zainteresiranost za tu poziciju i pokažite da se želite osobno upoznati. Navedite koji vam datumi ne odgovaraju. Završite zahvalom regruteru i izricanjem kako se radujete dobivanju odgovora.

Savjeti za bolje strukturiranje motivacijskog pisma

Budući da poslodavci u pravilu dobivaju brojne prijave za svako oglašeno radno mjesto, potrudite se da vaše motivacijsko pismo ostavi dobar dojam već na samom početku. U nastavku je nekoliko prijedloga koji će povećati vaše šanse za uspjeh:

Prilagodite motivacijsko pismo slobodnom radnom mjestu

Kako biste prilagodili motivacijsko pismo kompaniji, prilagodite ga svaki put kada se prijavljujete za neki posao. Ako se za sve prijavljujete sa standardiziranim motivacijskim pismom, to rijetko može ostvariti pozitivan rezultat, a regruteri mogu primijetiti da niste uložili potreban trud i energiju. Zbog toga, prilagodite svako motivacijsko pismo konkretnom oglasu za posao.

Detaljno iščitavanje

Nemojte se oslanjati na to da će neki program za provjeru gramatike i pravopisa pronaći baš svaku pogrešku. Dobro provjerite gramatiku i pravopis prije nego što zamolite člana obitelji ili prijatelja da ga i on pogleda. Provjerite jesu li i vaše kontaktne informacije i naziv kompanije točni.

Neka bude jednostavno

Prezentiranje je ključno zbog čega trebate pažljivo urediti svoje motivacijsko pismo. Neka bude čim jasnije i jednostavnije, a koristite istu vrstu fonta i veličinu kao i u svojem životopisu.

Pokažite svoje kvalifikacije

Prepoznajte svoje kvalitete. To su vaši jedinstveni atributi. Budite samouvjereni u pogledu toga kako ćete doprinijeti nečemu te jasno objasnite kako vaše kvalifikacije i iskustvo ispunjavaju kriterije iz oglasa za posao. Pokažite zašto ste baš vi pravi izbor.

Potvrdite svoje tvrdnje brojkama i statističkim podacima

Potvrdite svoje tvrdnje činjenicama ili referencama u svojem motivacijskom pismu pokazujući kada ste i kako koristili svoje znanje i stručnost. Iskoristite odjeljak sa svojim radnim iskustvom ili postignućima kako biste ih detaljno opisali, a u jednom ili dva retka navedite ključna postignuća.

Nakon što ste dovršili sve navedene korake i provjerili da je vaše motivacijsko pismo uredno i spremno za slanje, počnite se prijavljivati! Vaše motivacijsko pismo treba motivirati, ali istovremeno biti sažeto za regrutere ili stručnjake za zapošljavanje. Uvijek imajte na umu tko je vaša ciljana publika vodeći računa o tome da sve što kažete odgovara očekivanjima čitatelja. Mi u CVMakeru želimo vam sve najbolje na vašem karijernom putovanju. A slijedeći naše savjete i strukturu, bit ćete jedan korak bliže dobivanju poziva na razgovor za posao i probijanju na tržištu rada.

motivacijsko pismo struktura

Izradite svoj profesionalni CV sada

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća