Napišite dobitni životopis konobara / konobarice – sve što trebate znati!

Konobari i konobarice važno su osoblje u restoranima, lokalima brze hrane, hotelima, pubovima i mnogim drugim objektima koji se bave uslugom hrane i pića. No, zavaravajte se kako nije potrebno sastaviti profesionalni životopis konobara ili konobarice kako biste dobili posao.

Budući da ljudi često započinju posao konobara ili konobarice nakon školovanja, mnogi misle da je to početni posao, no to je pogrešno mišljenje. Profesionalni konobari i konobarice vrlo su traženi u zemlji i inozemstvu. Visoko kvalificirano konobarsko osoblje može puno putovati dok istovremeno zarađuje.

Općenito, konobari i konobarice moraju nositi brendiranu uniformu jer se smatraju osobljem na prvoj liniji. Oni također rade u smjenama, uključujući rad noću, vikendom i državnim praznicima.

Osoblje na prvoj liniji je „lice“ svake firme, a vlasnici i menadžeri cijene zaposlenike koji rade svoj posao sa strašću i entuzijazmom. Vrhunsko konobarsko osoblje brine o brendu svog poslodavca kao da je njihov vlastiti i imaju prirodnu želju učiniti goste sretnima i pružiti im osjećaj dobrodošlice.

Ako želite pokazati budućem poslodavcu da imate ono što je potrebno kako bi gosti bili zadovoljni, vaš životopis u kojem ćete opisati svoje odgovornosti konobara ili konobarice mora odmah prikazati taj pristup. To je odraz vašeg profesionalnog - ja, stoga mora biti impresivan.

Ovaj vam članak pokazuje kako najbolje istaknuti svoje vještine i prednosti, a također vam dajemo primjer životopisa konobarice ili konobara kako biste vidjeli na primjeru kako ispuniti svoj CV.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Primjer životopisa konobarice ili konobara HR

Primjer životopisa konobarice ili konobara

Preuzmite ovaj primjer životopisa konobarice kao PDF

Planiranje osnovnog životopisa konobara ili konobarice

Sastavljanje dobitnog životopisa zahtijeva razmišljanje unaprijed, stoga odvojite vrijeme bez prekida za planiranje.

Pristupite pisanju kao projektu koji prikazuje na papiru ono što nudite što je moguće točnije kako bi vas potencijalni poslodavac mogao upoznati samo bacivši oko na vaš životopis.

U središtu svakog dobro planiranog životopisa je osnovni životopis konobara ili konobarice. To je cjelovit dokument koji pokriva sve vaše obrazovanje, vještine i radno iskustvo.

Dokument mora:

  • Biti tečan, logičan i jednostavan za čitanje
  • Običnog crnog fonta na bijeloj pozadini
  • Bez grešaka, bez pravopisnih i jezičnih pogrešaka ili loše oblikovan
  • Dobro prezentiran, jasan, dobro raspoređen, organiziran i profesionalan
  • Započet s najnovijim ili trenutnim poslom, napisan obrnutim kronološkim redoslijedom do prvog posla
  • S navedenim obrazovanjem i kvalifikacijama na jednak način
  • S uključenim tvrdim i mekim vještinama
  • S uključenim točnim referentnim pojedinosti uz svaki posao

Odvojite vrijeme i pazite da ništa ne bude izostavljeno jer ovaj životopis čini osnovu svih budućih prijava za posao. Može biti dugačak onoliko koliko je potrebno, stoga budite detaljni.

Uključite svaki naziv posla, sve odgovornosti i sva postignuća u svakoj ulozi. Naravno, to će oduzimati puno vremena, ali je bitno za vaš budući uspjeh.

Dok pišete svoj osnovni životopis, napravite kopije svih relevantnih kvalifikacija, nagrada, preporuka i svega onoga što smatrate važnim. Spremite sve zajedno u sigurnu datoteku sa svojim životopisom za konobaricu ili konobara i držite ga na lako dostupnom mjestu.

Uvijek pažljivo lektorirajte i uredite svoj osnovni CV kako bi bio bez grešaka. Ako je moguće, zamolite nekoga drugoga da provjeri pogreške u dokumentu. Ne želite da osnovne gramatičke pogreške odbiju poslodavca.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Uključite svoje vještine

Vještine konobara ili konobarice razlikuju se od poslodavca do poslodavca, ali temeljne vještine su potrebne u svim područjima.

Nemojte ništa prepustiti slučaju kada sastavljate svoje vještine za CV konobara. Navedite meke i tvrde vještine, čak i ako ste ih koristili samo kratko vrijeme. Možda vam meke nisu toliko očite jer ih koristite svakodnevno. Stoga za svaki posao koji ste radili odvojite vrijeme kako bi shvatili što ste radili ili radite i koje su vam vještine potrebne da svoj posao obavljate najbolje što možete.

Navodimo nekoliko ključnih mekih vještina potrebnih konobaricama i konobarima:

  • Prilagodljivost: snalaženje u različitim situacijama koje se često brzo mijenjaju
  • Multitasking: posluživanje više od jednog stola u isto vrijeme
  • Empatija: razumijevanje nečijih emocija i gledišta
  • Samokontrola: ostati miran i staložen u suočavanju s promjenama i izazovima
  • Strpljenje: znati kada čekati, kada odgovoriti i kada nešto poduzeti
  • Aktivno slušanje: slušajte kako biste razumjeli i dali govorniku do znanja da ga čujete
  • Soft-selling: promoviranje hrane i pića za povećanje prodaje bez nametanja
  • Usmjerenost na detalje: točno primanje narudžbi i provjera računa prije nego što stignu do kuhinje
  • Pozitivan jezik: korištenje optimističnog i ohrabrujućeg razgovora za smirivanje negativnosti i stjecanje povjerenja kupaca
  • Jasna komunikacija: prenošenje informacija na jednostavan i lako razumljiv način
  • Preuzimanje odgovornosti: osiguravanje da se upiti riješe, bez obzira na to tko je kriv

Tehničke vještine razlikovat će se ovisno o poslu, ali trebat će vam:

  • Srednji stupanj informatičke pismenosti za rad s nalogom i POS softverom
  • Poznavanje vrsta hrane i različitih alkoholnih i bezalkoholnih pića
  • Potpuno razumijevanje kako funkcioniraju procesi u restoranu
  • Poznavanje zdravstvenih, higijenskih i sigurnosnih propisa
  • Razumijevanje jelovnika i stavki izvan jelovnika te posebnih ponuda
  • Računanje i osnovne računovodstvene vještine kako bi se osigurala točna obrada transakcija

Razlika između osobne izjave i sažetka profila

Nije vam potrebna osobna izjava u životopisu konobarice ili konobara, ali predlažemo da napišete sažetak profila na početku svakog prilagođenog životopisa s odgovornostima konobarice ili konobara. Iako možete napisati jedan sažetak i prilagoditi ga za nekoliko sličnih prijava, najbolje je svaki put napisati sažetak ispočetka, pogotovo ako postoji vremenski odmak.

Navodimo primjer sažetaka na različitim razinama vještina i kompetencija. Podebljani tekst označava bitne informacije koje čitatelju odmah daju do znanja koji su ključni detalje prije nego što pročita ostatak životopisa.

Konobarica - primjer sažetka profila - senior

Glavna konobarica s preko 15 godina iskustva u različitim sektorima ugostiteljstva. Odlučna i entuzijastična s okom za detalje, usmjerena na pružanje usluga i ljubazna. Energičan timski igrač i vođa koji ostaje motiviran i proaktivan čak i u glavnoj sezoni i velikoj gužvi, namjeravam napraviti karijeru u ugostiteljstvu, posebno u sektoru hrane i pića.

Konobarica - primjer sažetka profila - senior

Predana konobarica sa 7 godina iskustva u privatnom cateringu. Pružanje profesionalne usluge i ispunjenje svake potrebe gostiju uz prijateljski profesionalizam moj je glavni cilj . Iskusna u posluživanju malih, intimnih prigoda i velikih zabava od 100 i više gostiju. Željela bih proširiti svoje iskustvo na međunarodnoj razini .

Konobar - primjer sažetka profila - bez iskustva

*Početni polaznik ugostiteljske škole koji želi izgraditi karijeru u ugostiteljskom sektoru. Iako trenutno nemam iskustva, brzo učim i imam strast za ugostiteljstvom. Za vrijeme školovanja, volontirao sam kao poslužitelj na lokalnim dobrotvornim događanjima i volio bih dobiti priliku za radom kao pomoćni konobar. Dokazat ću se kao jako motivirani zaposlenik koji je željan učiti i razvijati svoje vještine i znanja.*

Koja je razlika između profila i osobne izjave?

Sažetak profila kratka je izjava na početku vašeg životopisa, dok je osobna izjava duža, zasebna motivacija.

Sažetak profila obično je manji od 100 riječi dok se osobna izjava kreće od 500 do 1000 riječi.

Sažeci profila također se mogu nazvati – „pregled“, „profesionalni sažetak“, „sažetak vještina/kvalifikacija“ ili „profesionalna biografija“.

Što koristiti?

Profesionalne, voditeljske, izvršne i specijalističke uloge i položaji imaju više koristi od osobne izjave. Ona se može se koristiti i za upis u programe osposobljavanja i stažiranje.

S druge strane, svakom životopisu konobarice ili konobara dobro koristi i kratak sažetak profila jer omogućuje čitatelju uvid o tome tko ste prije nego što pročita vaš životopis.

Zbog toga je bitno da odvojite vrijeme kada pišete obje izjave te da ih pišete posebno za svaki posao za koji se prijavljujete. Budući da većina kandidata ima slične kvalifikacije i iskustvo, to je vaša prilika s kojom se možete istaknuti među drugim životopisima.

Optimističan, iskren i informativan sažetak profila ili osobna izjava vaša su dobitna kombinacija za dogovor oko prvog razgovora za posao.

Što napisati?

Iako je sažetak profila kratak, on mora ipak biti relevantan za čitatelja. Dok opisujete svoje radno mjesto i stečena iskustva uključite tvrde i meke vještine, godine iskustva i sve ključne riječi u kojima se možete prepoznati. Cilj je što više uskladiti svoj sažetak sa zahtjevima poslodavca. Ne zaboravite na sljedeće –

Naziv radnog mjesta
Istaknuti svoje znanje
Uključiti godine iskustva
Navesti ključne tvrde i meke vještine
Uskladiti životopis sa zahtjevima poslodavca

Osobna izjava mora sadržavati iste pojedinosti kao i sažetak vašeg profila, ali ona je proširena kako bi pružila detaljnije informacije o vašim vještinama i iskustvu. Također vam omogućuje da izrazite ključne informacije poput toga zašto ste se uopće odlučili na karijeru u ugostiteljstvu, zašto biste je željeli ostvariti ili zašto želite promijeniti karijeru.

Odvojite vrijeme i uskladite svoju osobnu izjavu sa zahtjevima poslodavca što je moguće više.

Za koju god se opciju odlučite, neka obje izjave budu prijateljske, optimistične i neka otvaraju put razgovoru; to je prvi dojam koji potencijalni poslodavci imaju o vama.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Kako koristiti svoj glavni CV konobara ili konobarice

Nakon što završite pisanje glavnog CV-a konobara ili konobarice, možete se brzo prijaviti za posao i biti sigurni da niste izostavili nijedan važan detalj.

Nakon što vidite posao na koji se želite prijaviti, pažljivo pročitajte opis posla, bilježeći glavne zahtjeve. Poslodavci često koriste ključne riječi u opisu posla za analizu prijava.

Raščlanjivanje je način razvrstavanja prikladnih kandidata od ostalih pomoću ključnih riječi i bodovanja. Ako vaš životopis za posao konobarice završi s „ostatkom“, više nećete čuti niti jednu riječ osim pristojne standardne poruke zahvale.

Najbolji način da identificirate ključne riječi u oglasu za posao je taj da pretražite odgovornosti posla za izravno povezane riječi. Imajte na umu da tvrtke mogu imati različite nazive za poslove konobara i konobarica te se umjesto toga mogu zvati poslužitelji ili konobari. Ako se, na primjer, u nazivu i opisu radnog mjesta koristi riječ „poslužitelj“, prilagodite svoj životopis konobara ili konobarice na „poslužitelj“.

Vaš sljedeći korak je sažimanje vašeg glavnog CV-a u uglađeni životopis konobara ili konobarice koji prolazi kroz softver za analizu i odmah privlači pažnju čitatelja.

To postižete izvlačenjem relevantnih i ključnih informacija iz vašeg glavnog CV-a i njegovim prijenosom u životopis konobara ili konobarice prilagođen za određeni posao.

Važno je znati da regruti i poslodavci provedu samo nekoliko sekundi na svakoj prijavi prije nego što krenu na iduću jer traže točne informacije. Ako ne vide, ne čitaju dalje.

Postavljanje relevantnih ključnih riječi u vašu prijavu od samog početka osigurat će čitanje. Također govori da ste pažljivo pročitali oglas za posao i da im ne trošite dragocjeno vrijeme.

Postoji nekoliko pravila za prilagođene životopise:

  • Zadržite isti jasan, sažet crno-bijeli format glavnog životopisa
  • Duljina je bitna, stoga nemojte prelaziti 2 do 3 stranice
  • Neka bude relevantno samo za posao
  • Imajte pozitivan, proaktivan način pisanja, lak za čitanje
  • Pažljivo provjerite pravopis, datume i redoslijed
  • Nemojte uključivati podatke za kontakt ili reference; umjesto toga napišite ' dostupno na zahtjev'
  • Također uključite napomenu – 'detaljan životopis dostupan je na zahtjev'

Sumirano

Dobiti posao konobarice ili konobara iz snova u vašim je rukama jer dobivamo onoliko koliko uložimo, kao i sve u životu. Provedeno vrijeme za planiranje i sastavljanje glavnog životopisa konobara ili konobarice unaprijed predstavlja ulaganje u vašu budućnost.

Ovo su ključne točke u pisanju savršenog životopisa konobara ili konobarice:

  • Provedite vrijeme u pripremi cjelovitog glavnog životopisa
  • Spremite svoj glavni dokument i sve relevantne dokumente u sigurnu datoteku koja je lako dostupna
  • Pažljivo pročitajte oglase za posao i odaberite ključne riječi
  • Sastavite sažeti životopis od svog glavnog koristeći samo informacije koje su relevantne za određeni posao
  • Napišite u životopisu optimističan osobni sažetak s fokusom na zahtjeve posla

Kada šaljete svoju prijavu:

  • Uvijek pošaljite svoj prilagođeni životopis i popratno pismo u pdf formatu
  • Ne šaljite druge dokumente, osim ako nisu navedeni kao bitni za prijavu
  • Provjerite mogu li se vaši kontaktni podaci lako pronaći u životopisu
  • Uz početnu prijavu nemojte uključivati kontakte za reference

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Česta pitanja - životopis konobara konobarice

Odgovaramo na neke od vaših primarnih briga:

Što je glavni životopis konobara ili konobarice s opisom posla i kako ga koristiti?

Glavni životopis za konobaricu ili konobara kompilacija je vašeg najvišeg stupnja školovanja, preko daljnjeg obrazovanja do vašeg prvog posla i do vašeg sadašnjeg ili posljednjeg zaposlenja.

Zašto glavni CV konobarica ili konobara?

Naposljetku, štedi vrijeme i svaki put se predstavljate na najbolji mogući način. Nakon što imate sve točne informacije na jednom mjestu od početka do kraja, ne morate više nikada ponoviti postupak, a sve što je potrebno je ažurirati ih jednom godišnje.

Kada moram uključiti pojedinosti o referencama/preporukama?

Samo nakon što osoba koja zapošljava ili poslodavac stupi u kontakt s vama i zatraži reference. Kada prvi put šaljete prijavu na oglas za posao nemojte uključivati reference u životopis, osobito telefonske brojeve i adrese e-pošte. Umjesto toga, recite „reference dostupne na zahtjev“ .

Ako vam se osoba koja zapošljava javi za telefonski razgovor, može tražiti preporuke, ali ako ne, jednostavno ih izostavite. Vaša prijava može biti neuspješna u ovoj fazi ili anketar može tražiti preporuke u završnim fazama zapošljavanja.

Uključivanje preporuka unaprijed dovodi vas i osobu koja vas preporučuje u opasnost.

Zašto?

Prvo, dijelite nečije osobne podatke s ljudima o kojima ništa ne znate. To izlaže osobu koja vas preporučuje riziku, ako njeni podaci dospiju u pogrešne ruke.

Drugo, beskrupulozni regruteri mogu prvo kontaktirati tu osobu prije nego što kontaktiraju vas. To je nepoštena praksa, ali im date pojedinosti o preporukama, ne možete utjecati na to.

Konačno, ako je osoba koja vas preporučuje iznenađena pozivom koji ne očekuje, možda ga neće prihvatiti ili se neće sjetiti svih bitnih detalja što će se loše odraziti na vas kao potencijalnog zaposlenika.

Kada tražite posao, uvijek je najbolje kontaktirati svoje reference prije slanja prijave i podsjetiti ih da su se složili da vam daju preporuke za zapošljavanje. Nakon nekoliko godina, teško je sjetiti se datuma, radnih obaveza i drugih ključnih detalja.

Podsjetiti bivšeg poslodavca osigurava da je i dalje voljan i dostupan pružiti preporuku. Također, pomaže ako osigurate da su sve vaše reference potvrđene radi kredibiliteta vaših vještina i sposobnosti.

Trebam li uključiti hobije i interese u životopis?

Ako uključujete hobije i interese u životopis ili osobnu izjavu, spomenite samo one relevantne za posao. Izbjegavajte i nebitna članstva i osobna postignuća.

Imajte na umu da osobe koje zapošljavaju i poslodavci nemaju vremena i neće pročitati ništa nevažno. Hobiji i interesi su izvrsni za naše zdravlje i dobrobit, ali ih nemojte uključivati osim ako se ne odnose na posao.

Sjajni primjeri interesa ili hobija koje konobar ili konobarica mogu dodati u svoj životopis:

  • dobrotvorni rad
  • kušanje vina
  • kuhanje
  • organska hrana
  • miješanje koktela

Česta pitanja - karijera konobara ili konobarice

Zainteresirani ste za karijeru konobara ili konobarice ili razmišljate o promjeni karijere? Evo kako to možete učiniti -

Koje mi je obrazovanje potrebno?

Školovani konobar mora imati završenu trogodišnju srednju školu za konobara. Za upis je potrebno imati završenu osnovnu školu i liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova konobara. S obzirom na to da konobar sudjeluje u izravnoj prodaji i izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, mora poznavati strane jezike te imati dobre osnove opće kulture. Vaše vam školovanje također mora omogućiti da dobro koristite brojeve i tečno komunicirate.

Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci, doškolovanje za zanimanje hotelijera-ugostitelja te prekvalifikacije u druga ugostiteljska zanimanja, a uz određene uvjete može nastaviti školovanje srodnog stručnoga studija.

U slučaju prekvalifikacije koja trajne najmanje 12 mjeseci, odabranom učilištu je potrebno dostaviti svjedodžbe prethodno završenih razreda srednje škole te svjedodžbu o završnome radu/ispitu. Program mora biti odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i izrađen prema preporukama Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA) pri Europskoj Uniji. Po završetku programa polazniku se izdaje uvjerenje o osposobljavanju s upisom u e-radnu knjižicu.

Trebam li dodatne vještine?

Za posao konobara i konobarice dovoljno je srednjoškolsko obrazovanje, no naravno da se cijeni vaš interes i zanimanje za daljnje obrazovanje. Postoje kratki tečajevi i online tečajevi koji će poboljšati vaš životopis i pokazati potencijalnim poslodavcima da ozbiljno brinete o svojoj karijeri. To će vam dati prednost u odnosu na druge kandidate.

Dobro poznavanje i zanimanje za razne vrste hrane i pića još je jedna prednost jer ćete morati razumjeti i promovirati stavke s jelovnika i van jelovnika.

Postoje li različita područja specijalnosti?

Industrija restorana i cateringa vrlo je raznolika i nudi širok izbor hrane i stilova usluge. Jelovnici su široki onoliko koliko ima regija, kultura i namirnica na ovom svijetu. Neki su objekti specijalizirani za određene vrste kuhinja, dok drugi imaju jelovnik koji se svakodnevno mijenja.

Konobarice i konobari rade u objektima koji poslužuju hranu izravno gostima, a oni se kreću od kafeterija do ugostiteljskih objekata, pubova, pizzeria, restorana, ekskluzivnih restorana s Michelinovim zvjezdicama i mnogih drugih.

Stilovi posluživanja uključuju posluživanje na tanjuru, a kolicima, na pladnju, švedski stol i obiteljski stil i kreću se od vrlo formalnog srebrnog servisa do neformalne usluge.

Svaka ustanova ima svoju kulturu i možete se specijalizirati za mnoga različita područja. Što ste vještiji i specijaliziraniji, to će vaše vještine biti traženije i bolje ćete kotirati na sljedećim pregovorima o plaći.

Ima li napredovanja u karijeri?

Za konobara ili konobaricu postoji mnogo mogućnosti za napredak u karijeri, a sjajna stvar je što možete ući kao maturant i steći radno iskustvo i obuku.

Mogućnosti napredovanja uključuju glavnog konobara, maître D ili upravitelja restorana. Također se možete prebaciti na radna mjesta za pripremu hrane i pića kao što su barmen, barista, sommelier ili kuhar ako ste voljni dalje učiti i proširiti svoje vještine.

Kako početi?

Prije nego bilo što poduzmete, sastavite glavni životopis konobara ili konobarice kako ne biste gubili vrijeme prijavljujući se za posao kad vidite objavu.

Ako ste tek završili školu ili razmišljate o promjeni zanimanja, obratite se ugostiteljskim objektima u vašem području. Ponekad vam izravni razgovor s ljudima može donijeti intervju kada vam nedostaje iskustva.

U suprotnom, provjerite oglasne ploče za posao i oglase u lokalnim novinama.

Iako osobna izjava obično nije uvjet za ovu vrstu posla, može biti dobra ideja kako bi istaknula vaš životopis kada imate malo ili nimalo iskustva.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća