Kako navesti tečajeve i certifikate u životopisu u 2024. (Vodič s primjerima)

Neovisno o tome jeste li početnik ili iskusni profesionalac, tečajevi i certifikati imaju veliku vrijednost jer pružaju kokretan dokaz vaše konkretne stručnosti i vještine. Iako nije uvijek obavezno, njihovo dodavanje u CV može pokazati vaše kompetencije i spremnost na učenje, zbog čega ćete se u očima regrutera istaknuti u masi kandidata.

Na današnjem tržištu rada često se traže profesionalne edukacije. Svoj CV morate prilagoditi zahtjevima oglasa za posao zbog sustava Applicant Tracking systems (ATS) koji koriste regruteri i stručnjaci za zapošljavanje. Ovi sustavi pomažu regruterima identificirati i sortirati kandidate na temelju iskustva, vještina i kvalifikacija.

Nastavite čitati kako biste saznali sve što vam je potrebno o tome kada i kako navesti tečajeve i certifikate u svojem životopisu.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Što su tečajevi i certifikati u životopisu

Tečajevi i certifikati su dodatan odjeljak koji nadopunjuje druge odjeljke vašeg životopisa poput vještina ili radnog iskustva. Odnose se na službene dokumente koje su dodijelile akreditirane ustanove, udruge ili komisije. Tečajevi su oblik obuke koja vam pomaže učiti, rasti ili pak razvijati nove vještine. S druge pak strane, certifikat je potvrda vaših vještina ili znanja. Završavanje tečajeva i dobivanje certifikata potvrđuje vašu stručnost na određenom području.

Čimbenici koje treba uzeti u obzir kada odabirete tečajeve ili certifikate za CV:

  • jesu li kratkotrajni ili dugotrajni
  • jesu li to tečajevi uživo ili online
  • jesu li akreditirani ili ne
  • jesu li individualni ili u grupama (~12+ polaznika)
  • koja je razina: početna, srednja, napredna.

Kako dodati tečajeve u CV

Kako biste dodali tečajeve u CV, provjerite odgovaraju li vašim karijernim ciljevima, a imajte na umu i potencijalne prednosti i nedostake. Iako je općenito poželjno u životopisu imati poseban odjeljak namijenjen tečajevima, možete ih navesti i u odjeljku s obrazovanjem. Neka fokus bude na nedavnim i relevantnim tečajevima koji su u skladu s vašim opisom posla, a ako je moguće, izostavite kratkotrajne tečajeve. Budite oprezni kada navodite zastarjele tečajeve koji kod regrutera mogu izazvati zabrinutost. Neka opis tečaja bude sažet, od jednog do dva retka, osim ako se ne radi o značajnim postignućima poput nagrada ili stečenih specifičnih vještina. Nemojte koristiti dugačke nazive jer to može zbuniti čitatelja, a u nekim slučajevima čak i izgledati neprofesionalno.

U nastavku je primjer kako možete navesti tečaj u kronološkom redosijedu, počevši s vašim posljednjim i navodeći one starije.

Struktura:

Naziv tečaja, izdavač, datum izdavanja (datum završetka/u tijeku)

Primjer:

Agile i Scrum osnovni trening, Agile Scrum Grupa, 2022.

Platform App Builder, TrainHead, 2021.

   Savjet stručnjaka: Razmislite o izostavljanju tečajeva ili certifikata ako su zastarjeli. Ove informacije mogu biti suvišne i nerelevantne regruteru dok čita vaše dokumente za prijavu.

Obavezni podaci

  • Naziv tečaja
  • Izdavač
  • Datum izdavanja (datum završetka ili u tijeku).

Primjer

Osnove digitalnog narketinga, Digitalna garaža, 2022.

Neobavezni podaci

  • Trajanje
  • Lokacija (online/konkretna lokacija)
  • Opis modula
  • Vrsta ispita, aktivnosti ili projekata
  • Rezultati ili ključni ishodi ili postignuća

Primjer

Osnove digitalnog narketinga, Digitalna garaža, 2022.

  • Relevantne teme: analitika podataka, poslovna strategija, digitalni marketing (prikaz sadržaja, e-pošta, lokalni mediji, društvene mreže, video, SEM, SEO), web optimizacija
  • Završeno 26 modula (40 sati)
  • Ocjena na završnom ispitu 38/40.
   Savjet stručnjaka: Kada dodajete relevantan tečaj u CV, savjetujemo vam da izostavite srednjoškolsku svjedodžbu osim ako tek ne krećete sa svojom karijerom ili ako imate završeno samo sekundarno obrazovanje. Kada su u pitanju istraživački poslovi ili oni na sveučilištu, korisnije je dodati stupnjeve obrazovanja i diplome.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Vrste kvalifikacija

Osnovne vrste su tečajevi nakon kojega dobivate neki stupanj obrazovanja, tečajevi nakon kojega dobivate diplomu, certifikati i profesionalna edukacija. Tečajevi nakon kojih dobivate neki stupanj obrazovanja i diplomu su relevantniji za pozicije za koje se traži više obrazovanje, dok su profesionalna edukacija i tečajevi za konkretan posao uobičajeniji za standardne prijave za posao.

Imajte na umu da izgled i odjeljci nisu zapisani u kamenu. Raspored, duljina i sadržaj ovise o vašoj strategiji pisanja i slobodnom prostoru. Za radna mjesta u korporacijama, neka vam prioritet budu industrijska, a ne akademska znanja. U nastavku pogledajte naše primjere o tome kako uvrstiti tečajeve u CV. Naveli smo i vrste tečajeva koje možete uvrstiti u svoj CV.

   Savjet stručnjaka: Kao i oko svega u vašem životopisu, vjerojatno će vam postavljati brojna pitanja tako da nemojte uvrštavati nevažeće ili netočne potvrde i navode koji bi mogli negativno utjecati na vašu prijavu.

Tečajevi sa stupnjem obrazovanja

Ovo se odnosi na sve tečajeve koje pohađate u tercijarnoj ustanovi (sveučilište, veleučilište). Za razliku od certifikata ili profesionalne edukacije, bolje je da ih stavite pod obrazovanje. Ovi su tečajevi primjenjivi za studente, one koji su nedavno diplomirali ili pak ljude koji imaju malo radnog iskustva ili ga uopće nemaju.

Primjer

Prvostupnik poslovnog menadžementa, Sveučilište u Zadru, 2018-2021

  • Relevantni predmeti: Globalno poslovno okruženje, Tržišta i marketing, Računovodstvo i financije za menadžere, Savjetovanje o upravljanju, Društveno poduzetništvo.

Certifikati

Ovo su specifične potvrde koje potvrđuju sposobnost i kompetencije za obavljanje konkretnog posla. Mogu ih dobiti pojedinac ili organizacija polaganjem ispita ili testa. Na njih možete gledati kao na pisani dokaz da osoba zadovoljava konkretne kriterije zbog čega je kvalificirana za određenu poziciju. Potvrde mogu biti različitog sadržaja, duljine, cijene i vrste procjene.

Primjer

Strateško upravljanje, edX, 2019.

  • Relevantne teme: korporativna strategija, strateški savezi, mreže za suradnju, poslovna etika i društvena odgovornost.

Profesionalna edukacija

Ovaj odjeljak u životopisu pokazuje relevantne edukativne tečajeve, a koji omogućavaju zaposlenicima optimalno obavljanje svojih poslovnih obaveza. Obično je riječ o programu koji je platio poslodavac, a koji se može pohađati u kompaniji ili vanjskoj ustanovi. Za razliku od tečajeva nakon kojih dobivate stupanj obrazovanja ili diplomu, profesionalna edukacija i certifikati su fokusirani na praktičnost i mogu se dodati kao posebni odjeljci u životopisu.

Primjer

Profesionalna edukacija za certificirane HR savjetnike, Akademija znanja, 2023. - u tijeku

  • dvodnevna edukacija na radnom mjestu.
  • Unaprijeđena osnovna znanja o ljudskim resursima proučavanjem zakona o radu, postupaka zapošljavanja, administracije i HR politika.

Prednosti dodavanja tečajeva i certifikata u CV

Tečajevi i certifikati u životopisu mogu unaprijediti vaše osnovne odjeljke dajući uvid u vašu osobnost, radnu etiku i sposobnosti. Razmislite o tome kako želite pokazati vaša dodatna postignuća i odaberite odgovarajući obrazac životopisa. Imajte na umu da ih se isplati dodati ako poboljšavaju vaš CV i povećavaju vaše šanse da vas pozovu na razgovor za posao.

  • Služi kao dodatni poticaj ili potvrda koja dokazuje da ste stručnjak na određenom području.
  • Pokazuju vaše interese ili strast za učenjem nove profesije ili skupa vještina.
  • Dokazuje vašu posvećenost tome da ste si uzeli vremena za istraživanje, a istovremeno pokazuje zbog čega ste vi prava osoba za taj posao.
  • Daje bolji uvid u vašu osobnost i motiviranost. I kao takav, može predstavljati potencijalne teme za razgovor tijekom intervjua za posao.
  • Koristan za kandidate koji imaju vrlo malo radnog iskustva ili ga uopće nemaju; ili pak, ako mijenjate karijeru, pokazuje vašu spremnost na učenje.

Primjeri tečajeva i certifikata u životopisu

Jasno nam je da dodavanje tečajeva i certifikata u CV može biti naporan posao. Zbog toga su stručnjaci u CVMakeru dizajnirali primjere životopisa koji će vam pomoći. Ovaj odjeljak ima više primjera, istovremeno imajući na umu da se neke stvari mogu različito nazivati kada se navode ove informacije.

Studentski CV

Magistar poslovne ekonomije, Ekonomski fakultet u Zagrebu, 2021-2022

  • Relevantni predmeti: Strategija marketinga, Ponašanje potrošača, Marketinška komunikacija, Istraživanje tržišta, Profesionalna prodaja i pregovaranje. Diplomski rad: Digitalni marketing na primjeru tvrtke Marketing i oglašavanje d.o.o.

Prvostupnik ekonomije, Ekonomski fakultet u Zagrebu, 2018-2021

  • Relevantni predmeti: Osnove ekonomije, Osnove marketinga, Međunarodna ekonomija, Monetarna politika, Organizacija.

Više informacija možete pronaći u primjeru životopisa studenta.

Tečajevi i certifikati za marketinški CV

  • Google Analytics certificate, Google Academy, 2021.
  • Email marketing certificate. Hubspot Academy, 2020.

Ako želite saznati više, pogledajte primjer marketinškog životopisa.

Tečajevi i certifikati životopisa konobara/ice

  • Tečaj higijenskog minimuma, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, 2022.
  • Restaurant Waiter Training, Udemy, 2021.

Više informacija možete pronaći u primjeru životopisa konobarice.

Tečajevi i certifikati životopisa njegovateljice

  • Njegovateljica starijih i nemoćnih osoba, Učiliste Magistra, Zagreb, 2017.

Tečajevi i certifikati životopisa menadžera

  • Uspješna prodaja, Mirakul, 2022.
  • Sales Management Online Course, Great Learning, 2019.

Tečajevi i certifikati za CV programera

  • Data Analytics, Google Academy, 2021.
  • Data Structures and Algorithms: Deep Dive Using Java, Udemy, 1. kolovoza 2021.

Tečajevi i certifikati za CV projektnog menadžera

  • Agile PM 301, Akademija agilnog projektnog menadžmenta, 2022.
  • Scrum: the Basics, LinkedIn Learning, 2021.

Tečajevi i certifikati za životopis na engleskom

  • engleski B2 (rezultat 8/9), IELTS, 2022.
  • francusko B1 (rezultat 93/100), DALF, 2021.
  • njemački C1 (rezultat 80/100), DSH, 2020.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Primjeri online tečajeva za poboljšanje vašeg životopisa

Odaberite one koji bi mogli unaprijediti vaš CV relevantnim vještinama i znanjima. Primjeri platformi s online beplatnim tečajevima:

Primjeri tečajeva i certifikata za IT

Ključni zaključci

Neovisno o tome želite li steći nove vještine ili poboljšati svoje šanse za dobivanje posla iz snova, morate unaprijeđivati svoje vještine. Pogledajte još neke savjete o tome kako će se vaši certifikati i tečajevi istaknuti i što treba izbjegavati.

Tecajeve i Certifikate Zivotopis- DA & NE

Često postavljana pitanja

Kako uvrstiti kratke tečajeve u CV?

Kada dodajte kratke tečajeve u svoj CV, smjestite ih u odjeljak "Relevantni tečajevi" ili kod obrazovanja ili u poseban odjeljak pod nazovom "Tečajevi i certifikati" ili "Profesionalna edukacija". Navodite ih obrnuto kronološkim redoslijedom, prvi neka bude onaj koji ste zadnji završili. Navedite naziv tečaja, ustanove i datume. Ako je tečaj prekratak, razmislite o izostavljanju trajanja i dodavanju samo godine dovršetka.

Mogu li navesti tečajeve koje trenutačno pohađam?

Da, možete navesti tečajeve koje trenutačno pohađate. Možete ih staviti u odjeljke "Dodatno iskustvo" ili "Profesionalna edukacija". Ako je riječ o akademskom tečaju smjestite ga u odjeljak s obrazovanjem, a u natuknicama navedite relevantne predmete. Kada je u pitanju datum, napišite "U tijeku" ili navedite datum kad pretpostavljate da ćete ga završiti. Nemojte zaboraviti napisati službeni naziv tečaja i onoga tko ga drži kako je navedeno na mrežnoj stranici.

Usredotočite se na tečajeve koji imaju težinu i trajni utjecaj na vašu prijavu. To će pokazati da brzo učite i da imate odgovarajuća znanja.

Trebam li dodati obrazovanje koje nije gotovo u CV?

Nema neke štete u tome ako u svojem životopisu spomenete tečajeve koji nisu gotovi. Ako ste još uvijek polaznik, navedite datum kada očekujete da će biti gotov kako bi poslodavci mogli znati kada ćete moći početi raditi. Nemojte pisati "nedovršeno" prije naziva tečaja jer to može imati negativan utjecaj na vaše šanse za uspjeh. Kada razmišljate o tome treba li nešto dodati, odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Je li taj tečaj usklađen s opisom radnog mjesta?
  • Hoće li izostavljanje nedovršenog tečaja ostaviti preveliku vremensku rupu u vašem životopisu?
  • Hoće li vam akademska titula ili tečaj biti korisni u toj industriji ili poslu za koji se prijavljujete?

Koji su laki certifikati koje možete dodati u svoj CV?

Dodavanje certifikata u CV vam može pružiti kompetitivnu prednost, pomoći steći kredibilitet te povećati vaše šanse da vas pozovu na razgovor za posapo. Kada odlučujete o certifikatu, obavezno istražite koji su zahtjevi radnog mjesta i odlučite se za renomirane i ugledne ustanove.

Kako se sve u životopisu mogu nazivati tečajevi i certifikati?

Odjeljak s tečajevima i certifikatima može se nazivati na različite načine kada sastavljate svoj životopis. Kada koristite ove nazive, to vam može pomoći jednostavnije posložiti svoj CV zbog čega će ga regruteri moći lakše iščitavati. U nastavku možete pronaći različite nazive za taj odjeljak:

  • Licencije
  • Potvrde
  • Tečajevi
  • Certifikati
  • Certifikacije
  • Profesionalna edukacija
  • Profesionalni razvoj

Kako uvrstiti edukativne tečajeve u CV?

Za dodavanje edukativnog tečaja u CV trebate uvrstiti nužne informacije i odabrati pravo mjesto za njega. Pogledajte korake u nastavku koji će vas voditi tijekom tog postupka:

  • Odaberite tečajeve koji su relevantni za opis tog radnog mjesta.
  • Dodajte ih unutar odjeljka o obrazovanju ili napravite novi odjeljak "Tečajevi i certifikati".
  • Navedite naziv(e) tečaja.
  • Dodajte ustanovu.
  • Napišite trajanje ili (očekivani) datum dovršetka.
  • Po mogućnosti, dodajte ključne stvari koje ste naučili ili postignuća u natuknicama.

Kako uvrstiti online tečajeve u CV

Ovisno o vašim karijernim ciljevima i željenom poslu, možete dodati online tečajeve, bilo u odjeljak o obrazovanju ili napraviti poseban odjeljak pod nazivom "Tečajevi i certifikati". Navedite naziv tečaja, ustanovu i datum završetka.

U nastavku je nekoliko savjeta kako navesti online tečajeve u životopisu

  1. Istražite opis slobodnog radnog mjesta vašeg željenog posla
  2. Dodajte relevantne tečajeve
  3. Nabrojite tečajeve na isti način kako su navedeni na web stranici
  4. Dodajte datume i trajanje tečaja
  5. Ddodajte ključne stvari koje ste naučili u natuknicama (ako želite).

Kako dobiti certifikat?

Kako biste dobili neki certifikat, u pravilu trebate zadovoljiti kriterije određenog posla, platiti naknadu ili proći testiranje. Što je zahtjevnije dobiti neki certifikat, to on može biti korisniji u tome da se istaknete među kandidatima za posao.

Certifikacija pokazuje da vladate određenom vještinom ili da imate određenu razinu tehničkog znanja. Ona pokazuje inicijativu i spremnost da budete u toku s novostima. Ako ih uvrstite, po njima ćete biti poznati i mogu vam pomoći napredovati u karijeri.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća