Fotografija u CV-u - poslovna prilika ili loša ideja?

Izrada životopisa obavezan je dio prijave za bilo koji posao i zahtijeva ozbiljan pristup i istraživanje.

Proces izrade postaje puno lakši, ako ga promatrate kao početni korak prema željenom poslu. Kao što i u stvarnom životu imate samo jednu priliku za ostaviti prvi dojam, tako je i sa slanjem životopisa.

Nije klišej da presudnu ulogu u prvom dojmu ima upravo izgled, stoga se pobrinite da vas vaš životopis predstavi u najboljem svjetlu.

U posljednjih nekoliko godina možemo primijetiti da je korištenje fotografija u životopisu postalo uobičajeno.

No, često se vode rasprave treba li fotografija biti sastavni dio životopisa?

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Ne postoji univerzalni odgovor na to pitanje.

Hoćete li u kreiranje svog životopisa uključiti i fotografiju ovisi isključivo o vama, ali i o poziciji za koju se prijavljujete.

Korištenje fotografije u životopisu može dati osobnu notu i pomoći regruterima povezati lice sa životopisom prilikom pregleda prijava na posao, ali istovremeno može biti i povod za diskriminaciju.

Trebaju li regruteri znati kako izgledate kako biste dobili posao?

Nisu li vaše vještine i kvalifikacije ono što je doista važno?

Kako će regruteri reagirati najviše ovisi o njihovim profesionalnim očekivanjima i politici zapošljavanja.

Fotografija u životopisu nije svugdje uobičajena praksa

Ako se prijavljujete za posao izvan Hrvatske, pametno je prvo raspitati se koja su aktualna pravila o izgledu CV-ja u toj zemlji.

Primjerice, ako se prijavljujete za posao u Velikoj Britaniji ili SAD-u, slanje životopisa s fotografijom je strogo zabranjeno.

U tom biste slučaju morali svoj životopis prilagoditi njihovim standardima, odnosno izbaciti svoju fotografiju.

Koristeći naš CV-generator, možete jednostavno napraviti kopiju svog životopisa bez slike uklanjanjem fotografije u prvome dijelu generatora u kojemu upisujete svoje osobne podatke.

Predložak se životopisa automatski prilagođava novoj promjeni.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Kada je CV s fotografijom loša ideja?

Postoji nekoliko razloga zašto većina stručnjaka za karijeru smatra da je fotografija u životopisu loša ideja.

Razlozi za takav stav uglavnom su „nesvjesna pristranost“.

Neuključivanje fotografije štiti kandidate od diskriminacije, a poslodavce od optužbi za diskriminaciju – na temelju rase, dobi ili spola.

U današnje vrijeme, mnoge tvrtke provjeravaju životopise „naslijepo“ – fokusirajući se samo na objektivne čimbenike vezane za posao umjesto na subjektivne stvari poput izgleda kandidata. Neki čak idu toliko daleko da ne gledaju niti ime kandidata prilikom sastavljanja užeg izbora kako bi izbjegli bilo kakvu pristranost. Zbog toga bi bilo najbolje da se prije dodavanja fotografije u životopis raspitate o politici tvrtke u koju se prijavljujete.

Izuzetak su profesije u kojima je izgled sastavni dio procesa zapošljavanja, a slanje životopisa bez fotografije automatski znači eliminaciju.

U ovu skupinu spadaju profesije iz područja glume, javnog nastupa i manekenstva, kao i zrakoplovnoga osoblja (stjuardese i stjuardi).

Kako bi trebala izgledati fotografija za CV?

Kao što smo već spomenuli, hoće li vaš životopis sadržavati fotografiju ne ovisi samo o vašem izboru, već i o poziciji i tvrtki u koju se prijavljujete.

Odlučite li se ipak uključiti fotografiju u životopis, važno je pažljivo odabrati svoju fotografiju i razmisliti kakvu poruku ona šalje poslodavcu.

Kada se prijavljujete za posao, poslodavcu želite pokazati vašu stručnost i da se uklapate u profil tvrtke u kojoj želite raditi.

Prije su fotografije za životopis bile vrlo jednostavne i bile su istog izgleda kao i fotografije za osobne dokumente. Danas to više nije slučaj i sve se više pažnje pridaje estetici i detaljima fotografije. Upravo zato ćemo vam objasniti što treba uzeti u obzir pri odabiru fotografije za CV.

Kako biste izradili savršenu fotografiju za životopis, važne su tri stvari:

  • Pozadina
  • Odjeća
  • Poza

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Pozadina na fotografiji

Za pozadinu na fotografiji najbolje je odabrati neutralne boje koje neće odvlačiti pažnju (bijela je uvijek dobra opcija, ali i svjetlije varijante sive, plave, zelene ili bež boje). Fotografija mora biti dobre kvalitete i rezolucije i ne preporučuje se korištenje selfie fotografija, fotografija sa zabava, godišnjih odmora i drugih neprofesionalnih okruženja.

Oprema

Iako odijelo ne čini čovjeka, u ovom slučaju govori puno o njemu.

Ako ne znate što odabrati, najsigurniji su izbor košulja i sako – daju profesionalni, elegantni i jednostavni dojam.

Naravno, I u ovom slučaju morate voditi računa o određenim detaljima.

Općenito, nije preporučljivo obući odjeću jarkih boja, a ako se na slici vidi da vam je košulja neispeglana ili neuredna mnogi će to protumačiti kao znak neprofesionalnosti i nedostatka radne etike.

Ako tvrtka u koju se prijavljujete ima određeni dress code, onda bi bilo idealno da se tako obučete za fotografiranje.

Poza

Vaša je poza možda najvažniji detalj na fotografiji.

Položaj tijela, izraz lica i položaj ruku dat će regruterima jasnu sliku o vama i vašem karakteru.

Ravna leđa, opuštena ramena, vedar izraz lica i osmijeh okarakterizirat će vas kao entuzijastičnu, odgovornu osobu, spremnu na inicijativu, dok pogrbljena ramena, glava nagnuta prema dolje i izbjegavanje direktnog pogleda prema objektivu ostavljaju dojam slabe i nesigurne osobe.

Ako smatrate da niste fotogenični, odnosno ako se ne možete fotografijom izraziti u najboljem svjetlu, idealno bi bilo angažirati profesionalnog fotografa koji će vam pomoći u tome.

Izradite svoj profesionalni životopis sada

Može li vam fotografija u životopisu osigurati posao?

Odluka o tome tko će od kandidata dobiti posao treba se temeljiti isključivo na kandidatovom znanju, iskustvu, vještinama i kompetencijama.

Slanje CV-ja s fotografijom može pomoći poslodavcu u stjecanju potpunoga dojma o vama, ali i da vas lakše zapamti u selekcijskom procesu.

Kako biste bili pozvani na razgovor, cijeli sadržaj vašeg životopisa mora zadovoljiti kriterije tvrtke u koju se prijavljujete, a najveću težinu imaju vaše obrazovanje, radno iskustvo i radna etika.

No, možete zaključiti da je uključivanje fotografije u životopisu sve učestalije – a na pitanje treba li koristiti fotografiju u životopisu, vrlo je vjerojatno da ćete dobiti potvrdni odgovor.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je izradilo svoj CV

S našim alatom za izradu CV-a možete brzo i jednostavno izraditi poseban i profesionalan CV u samo 15 minuta.

Izradite svoj CV

Vjerojatnost da ćete dobiti posao bit će 65% veća